Thursday, October 11, 2012

Empat pemain muslim Newcastle United tolak sponsor syarikat riba di jersey mereka

Kesepakatan Newcastle United dan Wonga tidak luput dari kontroversi. Empat pemain Muslimnya menolak mengenakan jersey berlogo sponsor Wonga kerana syarikat itu adalah syarikat pinjaman kewangan.

Dewan Muslim Britain (MCB) berharap pemimpin the Magpies boleh menghormati keinginan empat pemain Muslim Newcastle. Mereka meminta pengagihan tidak mengenakan jersey kelab berlogo sponsor Wonga. Kerana dalam undang-undang syariah, memberi atau menerima bunga sangat dilarang.
"Dengan andaian empat pemain berada di padang pada saat yang sama, jika anda mempunyai tujuh daripada 11 pemain (dengan sponsor di kaos mereka), anda mempunyai liputan yang cukup (untuk promosi sponsor)," kata Pembantu Setiausaha Agung MCB, Syaikh Ibrahim Mogra, seperti dikutip Guardian, Rabu (10/10).

Mogra mengatakan permintaan keempat pemain itu bukan permintaan yang terlalu banyak. Empat pemain itu adalah Demba Ba, Papiss Cisse, Cheik Tiote, Hatem Ben Arfa.

Wonga yang berpusat di London dan ditubuhkan pada 2006 itu dikenali mampu menyediakan dana pinjaman secara kilat. Namun, muncul tuduhan terhadap Wonga yang diidentikkan sebagai syarikat pinjaman kewangan terbesar di Britain.

Wonga yang mempunyai cabang hingga ke Afrika Selatan itu dikenali memberikan suku bunga hingga 4,214 peratus per tahun. Jumlah itu adalah tinggi di negara Elizabeth.

0 Responses to “Empat pemain muslim Newcastle United tolak sponsor syarikat riba di jersey mereka”




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam