Tuesday, August 9, 2016

Juruterbang Wanita Pertama Arab Saudi


Kerajaan Arab Saudi telah menetapkan larangan memandu bagi kaum wanita. Namun, meski ada larangan tersebut, Hanadi Zakaria Al-Hindi dikhabarkan telah menjadi wanita pertama di Saudi yang berjaya menjadi seorang juruterbang pesawat, Memo melaporkan pada Selasa (9/8/2016).

Hanadi telah menerima lesen untuk menjadi juruterbang pada tahun 2014 silam. Para pakar penerbangan berkata wanita juga mempunyai kemampuan yang sama untuk bekerja di semua profesi sebagai laki-laki, termasuk menjadi pilot.

Lahir di Mekah pada tahun 1978, Hanadi awalnya mula belajar di Fakulti Seni di Universiti Umm Al-Qura. Namun, di tengah perjalanan ia memutuskan untuk melakukan perjalanan ke Jordan untuk belajar menjadi pilot di Akademi Penerbangan Timur Tengah.

Hanadi tidak sendirian, Yasmin Mohammed Al-Maimani, yang juga belajar di Jordan, juga kembali ke Saudi sebagai juruterbang.

sumber islampos.com

0 Responses to “Juruterbang Wanita Pertama Arab Saudi”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam