Monday, August 8, 2016

Kanak-kanak Muslim Syria Memegang Poster Pokemon, Sambil Berharap Dunia Akan Mencari Mereka

"Salah satu mesej yang dituliskan oleh seorang kanak-kanak dalam bahasa Arab:" Saya tinggal di Kafr NABL, luar bandar Aleppo. Tolong dapati saya kawan, seperti kalian mencari pokemon. "

Sementara anak yang lain berkata: "Saya seorang Pokemon di Idlib, Syria, tolong datang dan tangkap saya". "Saya di Kafrnabol di Luar Bandar Idib, datang lah kawan, temukan saya," kata anak yang lain, serta masih banyak lagi mesej-mesej yang dihantar oleh anak-anak Suria.
Pereka grafik Syria, Saif Aldeen Tahhan, mengatakan bahawa permainan Pokemon Go yang lagi trend saat ini memang boleh digunakan untuk menonjolkan dunia perihal kerosakan yang berlaku di negeri ini. "Akhir-akhir ini, semua orang sedang bersusah payah untuk mencari Pokemon. Bagaimanapun juga, kami di Syria sedang mencari keperluan akan kehidupan. Jujur, saya tidak berfikir dunia boleh mendengar kita "ujarnya

Saif pun merancang beberapa ilustrasi foto yang menyerupai screenshoot penggunaan Pokemon Go, dengan menggunakan logo 'Syria Go' untuk menunjukkan kesan perang pada rakyat Syria selama lima tahun terakhir, serta laluan pelarian Syria yang digunakan oleh para sukarelawan untuk membantu memberi makan para pelarian. Selain itu, ilustrasi ini juga bermaksud menggambar bagimana para pelarian yang harus melewati laluan yang berbahaya dan berusaha untuk mencapai Eropah.

Mari kita doakan, semoga rakyat Syria sentiasa dalam perlindungan Allah S.W.T | via telegraph.co.uk

sumber http://www.islamakhirzaman.com/

0 Responses to “Kanak-kanak Muslim Syria Memegang Poster Pokemon, Sambil Berharap Dunia Akan Mencari Mereka”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam