Salam & Amin Paling Dibenci Oleh YahudiSesungguhnya bangsa Yahudi adalah suatu bangsa yang paling kuat hasad dengki. Tak dak bangsa lain atas dunia ni yang paling banyak hasad, paling banyak dengki ialah Yahudi. Dan tiadalah mereka paling kuat hasad dan dengkinya kecuali terhadap kita orang-orang Islam. Dan dua benda. Antara yang paling dibenci oleh orang yang ialah salam dan amin. 

Yang pertama kenapa mereka benci salam. Sebab salam ni ucapan selamat. Salam ucapan sejahtera. Salam ucapan keredaan saudara dia dengan yang lain. Menerusi salam automatik dapat menjalinkan tali hubungan tali persaudaraan yang lebih rapat dan lebih kukuh. Hak ni mereka tak suka, mereka tak mahu kita sentiasa hidup bersatu padu. Mereka tak mahu orang Islam saling hidup berkasih-kasihan, Mereka tak mahu orang Islam saling tolong-menolong. Mereka tak mahu orang Islam saling kasih mengasihi sesama mereka. Mereka tak mahu orang Islam saling bantu-membantu antara mereka. 

Mereka nak orang Islam sentiasa berpecah. Bila berpecah kekuatan kita akan makin mengecil kekuatan kita akan makin mengurang kekuatan kita akan makin menurun. Bila kita dah tak ada kekuatan mudahlah mereka manipulasi dan menyerang kita. Kita hari ni berlaku, hadis nabi sebut di akhir zaman kamu hanya akan mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal saja. Kita kenal assalamualaikum. Hat lain kita tak kenal. Sebab dasar agama kita tengok paten syiar dia itu orang Islam pakai baju Melayu, pakai kopiah, pakai serban. Insya-Allah orang Islam tapi tak bagi salam sebab tak kenal. Ha itu dia (yahudi) tak mahu. Asas kepada salam membuahkan perpaduan dan kekuatan. 

Yang kedua, amin. Apa kekuatan pada kalimah amin? Bukan amin pada berdoa tapi amin waktu kita berada dalam saf-saf solat dan sembahyang. Jadi umat Islam ni akan ada kekuatan. Bila mereka datang masjid solat berjemaah. Jadi mereka nak rungkai, nak buang amin ni, seolah-olah biar kalau kita kata duduk di sini seribu orang hat mai jemaah dia ada sepuluh orang pun okey dah. Maksudnya biar peratusan yang besar itu tak datang masjid, tak datang berjemaah. Kalau boleh tinggal sembahyang terus. Sebab apa? Mereka takutkan amin. 

Sebab bila kita ramai datang solat berjemaah, hak mereka paling takut ialah doa pada laknat. Sebab surah Fatihah adalah surah wajib. Janganlah jadikan kami seperti golongan Yahudi yang dilaknat. Jangan seperti jadikan kami seperti orang Nasrani yang disesatkan Allah. Ayat ini ayat laknat Yahudi, ayat menyesatkan Nasrani, orang Islam pun amin. 

Hari-hari duk kena doa kepada orang Islam. Haa kena kurangkan amin depa. Kurangkan amin depa jadi sungguhlah. Hari ni orang-orang Islam sudah tak berminat nak mari masjid. Apatah lagi solat berjemaah. Dan Nabi pun sebut konteks suasana masjid akhir zaman, masjid kamu pada akhir zaman ni besar, mewah tersergam, indah tetapi kosong daripada hidayah. 

Macam mana nak mengembalikan hidayah? datang masjid solat berjemaah ramai. Jadi bila kurangnya orang solat tambah lagi kurang berjemaah hidayah makin kurang. Bila hidayah makin kurang, senanglah musuh-musuh Islam manipulasi kita. Sebab tak ada kekuatan. Kekuatan ada pada jemaah. Kekuatan ada pada saf. Kekuatan ada pada solat. Dan lepas itu kita amin yang kedua doa minta Allah kukuhkanlah pendirian orang Islam. Minta Allah kukuhkanlah perpaduan orang Islam dan hancurkan musuh-musuh Islam. Hari-hari hancur-musuh Islam, hari-hari hancur musuh Islam, amin, amin, amin.

Comments