Jangan Cerita Dosa Kita Kepada ManusiaManusia ini dia jangan kita mengadu kalau kita buat dosa. Jangan cerita ke dia. Kalau kita dulu jahat gini, gini. Kita baik dengan seseorang gini dak? Jangan cerita jahat kita, jangan. sebab manusia tidak amanah. 

Cerita kat Allah. Dosa kita ada tiga kapal pun cerita pada Allah. Allah maha menutup aib hamba-Nya di akhirat nanti. Manusia kalau masih berbaik lagi, ya. Masa berbalah dia fitnah. Mengada-adakan cerita. Itu manusia. Sebab itu Allah larang mengadu. Siapa yang melakukan dosa zina lalu bertaubat pada malamnya dan keesokan diceritakan kepada orang lain maka Allah tidak akan menutup lagi dosanya di akhirat nanti. 

Orang yang paling rapat kalau kita saing pak saudara, adik, kawan sama staf pejabat, siapa dia paling rapat? bini kita ah. Faham dak? Bini kerusi katil. kongs bilik air. Faham dak? Banyaknya bersama dengan kita sebab dia paling rapat. Masa cerai dengan kita, habis burukkan kita. Pasal apa? Pasal tak berahi dah. Marah dah, cerita suaminya jahat itu ini. Itu lah manusia. 

Mengadu kepada Allah Taala. Allah Taala dia jaga. Dia amanah, Dia tutup, Dia simpan, Dia tidak akan malu kat kita lagi di akhirat nanti. 


Comments