Di Akhir Kehidupan Khalifah Umar Al Khattab

Pada suatu pagi yang hening dan syahdu, seorang hamba Allah yang beriman dan berkualiti dalam sejarah Islam, yang mampu tertulis dalam tinta emas penyebaran Islam, iaitu Khalifah Umar Al khattab, Khalifah kedua generasi Islam pertama, generasi terbaik. Beliau saat itu bersiap siap hendak keluar menunaikan solat subuh berjemaah.

Seperti biasanya sebelum melangkah keluar rumah, Khalifah berdoa, "Ya Allah, sesungguhnya hanya kepada Engkaulah tempat aku berlindung, dan hanya kepadaMu lah tempat aku berserah." Seorang khalifah besar yang selalu tunduk dan pasrah kepada Raja diRaja, Penguasa Alam, Penguasa para seluruh manusia dan alam semesta, Allah SWT.

Lalu Khalifah Umar terus melangkahkan kaki ke masjid, walaupun saat itu suasana sejuk merasuk hingga ke tulang, namun kecintaan dan ketaatan sebagai mukmin hakiki, beliau tidak mengendahkan dan berjalan dengan tegap.

Sesaat waktu masuk solat, Khalifah Umar, seorang pemimpin umat dan juga imam, sentiasa memimpin para sahabat untuk solat berjemaah subuh, sebelum menunaikan solat seperti biasanya beliau menyemak dengan saksama saf jemaah. Setiap melewati dua saf, beliau akan berkata, "berdirilah dalam saf yang lurus. Sesungguhnya meluruskan saf dalam jamaah itu termasuk dalam kesempurnaan solat ". Begitulah pemimpin yang ideal, selalu memastikan pasukan dan umatnya selalu rapat dan kompak, berserasi dalam perjuangan mahupun ibadah kepada Allah SWT.

Selepas memastikan saf solat sudah lurus dan rapi, barulah Khalifah Umar segera mengimamkan solat subuh. Pada rakaat pertama, beliau membacakan surah Yusuf, sebuah surah yang cukup panjang, dengan panjangnya masa di rakaat pertama, dengan maksud bila ada yang terlambat hadir ke masjid, akan banyak masa untuk turut serta dalam solat berjemaah.

Ketika jamaah sedang melakukan solat, sekelebat seorang laki majusi Persia menerobos pergi ke barisan saf lalu menikam setiap orang di kiri dan kanannya secara membabi buta dengan menggunakan sebilah pisau. Secepat waktu dia sudah berada di belakang Khalifah Umar, lelaki majusi itu lantas menikam Khalifah Umar Al Khatab sebanyak enam kali. Tikaman itu membuatkan khalifah terpaksa jatuh terduduk sakit.

Para sahabat yang berdekatan dengan kedudukan Umar lantas membatalkan solatnya lalu berusaha menangkap pembunuh itu, "Terlaknat kamu kerana berani membunuh Amirul Mukminin!" Teriak salah satu sahabat.

Majusi Persia itu berkata sambil ketawa, "Akhirnya dendamku kepada Umar terbalas, ingat, namaku Abu Lu'luah dan aku merasa bangga kerana dapat membunuh Umar Al Khatab! "

Tersentak beberapa orang jamaah hadapan akan membatalkan solat masing masing. Mereka akan mengepung Abu Lu'luah, keadaan menjadi rusuh, lalu penganut majusi Persia itu menyedari dirinya terkepung dan tak mungkin lepas dari kejaran kaum muslimin, maka Abu Lu'luah akan mengadakan pisau badannya sendiri lalu ia mati dengan cara membunuh dirinya sendiri.

Khalifah Umar Al Khatab yang terduduk kesakitan masih memikirkan kelanjutan tugas terakhirnya memimpin solat subuhnya dan beliau memegang tangan Abdul Rahman bin Auf yang berada di belakangnya sebagai isyarat agar segera menggantikan beliau sebagai imam solat. Lalu Abdul Rahman bin Auf mengimamkan solat subuh secara singkat dan penuh syahdu. Khalifah Umar walau tertikam dan terduduk dilantai tetap menyempurnakan dan menunaikan solat subuhnya dalam keadaan sakit menahan akan perihnya luka tikaman, darah mengalir deras dari luka tikaman tersebut. Solat ketika itu menjadi lebih syahdu walau singkat.

Semua sahabat di masjid tersebut diposisi hadapan tetap menyempurnakan solat mereka walau mereka sungguh melihat peristiwa yang terjadi penuh dengan kebimbangan dan keharuan.

Jemaah yang berada di barisan belakang yang tidak melihat apa yang terjadi menjadi risau kerana tidak mendengar suara Khalifah Umar sebagai imam solat, lalu mereka gemuruh mengucapkan tasbih, "Subhanallah, subhanallah!"

Sesudah solat subuh, khalifah Umar berkata kepada Abdullah bin Abbas dalam keadaan kesakitan, "Wahai Abdullah, carilah tahu siapa orang yang menyerang saya"

Abdullah bin abbas pergi menuju jenazah Abu Lu'luah yang bergelimpang berlumur darah, seorang daripada kaum muslimin berkata, dia membunuh diriya sendiri.

Tanya Abdullah bin Abbas, "siapakah nama lelaki yang menikam Amirul Mukminin ini?

Lelaki disekelilingnya menjawab, "lelaki ini adalah budaknya Al mughirah yang bernama Abu Lu'luah, dia adalah penganut majusi Persia.

Lalu Abdullah bin Abbas kembali kepada Khalifah yang dipangku dan diusahakan perubatan oleh beberapa sahabat, kelihatan sangat lemah kerana banyak kehilangan darah.

Lelaki yang menikam tuan itu namanya Abu lu'luah, Dia budaknya al-Mughirah, "kata Abdullah bin Abbas.

Mendengar kata-kata Abdullah bin Abbas, khalifah Umar berkata, "budak yang bekerja sebagai tukang bangunan itu?"

"Ya" ujar Abdullah bin Abbas.

Khalifah Umar Al Khattab berkata, semoga Allah melaknatnya kerana menyakiti saya, sedangkan saya tidak pernah menzaliminya. Segala puji bagi Allah yang tidak mewafatkan nyawaku ditangan orang muslim ".

Terbitlah senyum bahagia di raut muka seorang pejuang, syuhada, pemimpin umat yang kuat dan kukuh. Dia bahagia kerana dicintai rakyatnya, dia gembira bahawa yang menikamnya adalah musuh Islam, dia gembira kerana dia berjaya menyatukan dan meneruskan keutuhan Islam semenjak ditinggalkan oleh Rasullullah SAW dan sahabatnya Abu Bakar ...

Senyum yang membawanya ke syurga kelak ... senyum yang membuktikan khabar dari Rasulullah SAW bahawa dirinya memang ditakdirkan sebagai syuhada.


Comments

Anonymous said…
sgt mengayat hati..melahirkan perasaan insaf kpd dri sya..
Subhanallah ,,kagumnya sya dgn ketaatn saidina umar..
mselim3 said…
Assalammualaikum...detik islam,

walaupun telah baca banyak kali kisah kewafatan saidina Umar ini. Namun, kesedihan masih terasa di hati dikala membaca kisah ini.

mselim