Tahukah anda Siapa Pembunuh Abu Jahal?

Abdurrahman bin Auf didatangi dua orang remaja dari kaum Ansar, iaitu Muaz bin Amr Al-Jamuh, 14 tahun dan Muawwiz bin Afra berumur 13 tahun. Kedua duanya bersenjatakan pedang. Tentera Quraisy seolah olah tidak menghiraukan kehadiran dua remaja itu kerana menganggap kedua duanya tidak berbahaya. Mereka lebih memilih Abdurrahman bin Auf agar ditawan hidup hidup untuk dijadikan tebusan kerana dia terkenal sebagai saudagar yang kaya.

Dalam keadaan rusuhan pertempuran, Abdurrahman bin Auf berteriak, "Wahai anak, kamu masih terlalu muda untuk terlibat di peperangan ini, sebaiknya engkau menjauhlah dari tempat ini."

"Kami mendapat izin daripada ibu dan ayah kami bagi menyertai pasukan Muhammad," teriak Muaz.

"Saya datang ke sini hanya untuk membunuh Abu Jahal. Tunjukkan di mana dia? "Kata Muawwiz dengan penuh semangat.

Pada mulanya Abdurrahman bin Auf tidak menghiraukan kata kata dua remaja itu, tetapi Muaz dan Muawwiz terus mendesaknya supaya menunjukkan dimana Abu Jahal maka akhirnya Abdurrahman terpaksa menyetujuinya.

"Paman akan tunjukkan kepada kamu di mana Abu Jahal, boleh tahu apa yang akan anda lakukan apabila berjumpa dengannya? Tanya Abdul Rahman bin Auf pula.

"Ibu saya berpesan jangan pulang ke rumah selagi kepala Abu Jahal tidak diceraikan dari badannya," jawab Muaz bersungguh sungguh.

"Abu Jahal menghina serta menyakiti Rasulullah, saya ingin membunuhnya," kata Muawwiz pula.

Abdurrahman bin Auf tersenyum mendengar kata-kata dari dua orang remaja yang berani itu. Dia berjanji akan menunjukkan Abu Jahal apabila berjumpa. Tiba tiba seorang tentera quraisy menyerang Abdurrahman bin auf dari belakang. Muaz dan Muawwiz yang melihat kejadian itu segera bertindak melindunginya. Muaz dengan cepat menebas kaki tentera Quraisy menyebabkan dia tersungkur dan Muawwaiz pula menikamnya hingga mati. Melihat itu Abdurrahman bin Auf berasa kagum dengan kehidupan dua remaja itu.

"Tunjukkan kepada kami di mana Abu Jahal," kata Muaz seolah-olah tidak sabar lagi hendak bertemu dengan ketua pasukan Quraisy itu.

Tiba tiba Abdurrahman bin Auf melihat Abu Jahal sedang berada di bawah sepohon kayu yang rendang. Dia menunggang kuda sambil berteriak memberi kata kata semangat kepada pasukannya agar terus berjuang.

Itulah lelaki yang kamu cari. Tetapi kamu haruslah berhati hati kerana dia juga seorang perwira Quraisy "kata Abdul Rahman bin Auf

"Terima kasih pakcik. Saya akan dapatkan dia sekarang, "ujar Muaz sambil berlari ke arah Abu Jahal.

"Saya akan membantunya membunuh lelaki yang memusuhi Allah dan Rasul-Nya itu," kata Muawwiz juga.

"Berhati hati kerana dia dilindungi oleh pasukan Quraisy," mesej Abdurrahman bin Auf. Dia sendiri tidak dapat membantu kerana sedang berhadapan dengan tentera Quraisy yang menyerangnya.

Muaz dan Muawwiz terus berlari ke arah Abu Jahal yang masih berada di atas kudanya, mereka berlari tanpa menghiraukan keselamatan mereka. Ketika itu Abu Jahal tidak menyedari kedatangan dua remaja tersebut. Muaz tiba lebih dahulu, dia tidak mencapai menebas kaki abu Jahal, maka yang ia tebas adalah kaki kanan kuda yang dinaiki Abu Jahal, seketika kuda tersebut jatuh tersungkur, Abu Jahal pun tersungkur. Dia marah sekali sambil menahan sakitnya akibat jatuh dari kuda, Abu Jahal cuba bangun tetapi dengan cepat Muaz menebas kaki kanan Abu Jahal hingga putus. Muawwiz yang menyusul memukul pula kepala Abu Jahal hingga dia teramat sakit.

Ikramah anak Abu Jahal yang turut berada di situ akan menolong dan melindungi bapanya, dia menyerang balik Muaz dan menebas tangan kiri remaja itu hingga hampir putus, Muaz terjerembab. Muaz berusaha lari dan dibiarkan oleh ikrimah kerana dia melihat Muawwiz hendak membunuh bapanya. Maka terjadi pertarungan seorang dewasa matang dalam pertempuran iaitu Ikramah dengan Muawwiz yang masih berumur 13 tahun, kerana tidak seimbang akhirnya Muawwiz gugur sebagai syahid.

Muaz selepas berjaya menjauhi Ikramah yang mengejarnya, ia terus berlari menuju Rasulullah, tapi pelariannya terganggu kerana tangan kirinya yang terkulai kerana hampir tamat. Muaz akhirnya berhenti lalu mengambil keputusan untuk memutuskan tangannya yang terkulai itu lalu berkata, "wahai tangan, kamu mengganggu perjalananku untuk bertemu Rasulullah.

Tanpa menghiraukan kesakitannya Muaz terus berlari hingga bertemu Rasulullah, kemudian Muaz memeluk Rasulullah.

"Wahai Rasulullah, saya dan Muawwiz berjaya membuat Abu Jahal cedera, tetapi dia masih hidup kerana kami di serang oleh anaknya bernama Ikramah dan beberapa pasukan Quraisy." Beritahu Muaz lalu menunjukkan kedudukan mana Abu Jahal sedang berada.

Nabi Muhammad memanggil Abdullah Ibnu Mas'ud yang berada di situ kerana gilirannya mengawal Rasulullah, Beliau lalu menyuruh Ibnu Masud mencari Abu Jahal berada.

"Wahai Ibnu Mas'ud, anak ini mengatakan dia telah membuat Abu Jahal terluka, pergilah dan lihatlah dia disana," kata Rasulullah.

Abdullah ibnu Mas'ud segera pergi mencari Abu Jahal, didapatinya pimpinan Quraisy itu cedera parah tetapi masih hidup. Tanpa rasa belas kasihan Abdullah bin Mas'ud menekan leher Abu Jahal sambil berkata, "Wahai musuh Allah dan musuh RasulNya, pada hari ini Allah menutup."

"Dengan apa Allah menghina aku? Apakah kerana aku mati ditangan engkau? Tanya Abu Jahal yang masih menunjukkan kesombongannya.

Abdullah ibnu Mas'ud mengangkat pedang hendak memenggal kepala Abu Jahal, tetapi Abu Jahal berkata, "sebelum engkau membunuh aku, beritahu dahulu pihak mana yang memenangi pertempuran ini, milik siapakah kemenangan hari ini?"

"Pasukan Quraisy kalah, kemenangan itu milik Allah dan Rasul-Nya," Jawab Abdullah bin Mas'ud.

"Anda bohong wahai pengembala kambing!" Kata Abu Jahal, dia masih menunjukkan angkuhnya walau situasi sedang kritis.

Tanpa ada sela masa, pedang Abdullah bin Mas'ud memancung kepala Abu Jahal ...

Berita terbunuhnya Abu Jahal dengan cepat disampaikan kepada tentera Islam, mereka menjadi semakin membara dan semangat, tetapi dipihak lain berita kematian itu meluluhkan semangat pasukan Quraisy ....

Rasul mendengar berita kematian Abu Jahal dari Abdullah bin Mas'ud, beliau mengatakan, "Wallahi, Laa ilaha illaLlah, Laa ilaha illaLlah, Laa ilaha illaLlah, Allahu Akbar, AlhamduliLLah, Dia yang memenuhi janjiNya dengan menolong hambaNya dan mengalahkan musuhNya."

Begitulah kematian musuh Allah, secara fizikal dan kemegahan saat itu Abu Jahal termasuk manusia yang dihormati kaumnya, punya posis tinggi, tapi Allah menghinakannya, bermula dengan serangan dua orang remaja di bawah umur, segala kekuatannya tumbang atas izin Allah, sebuah bukti hanyalah dengan kekuatan iman dan jihad lah yang dapat mengalahkan kekuatan kekuatan musrik dan musuh Islam dari dulu hingga sekarang ...

Ya Allah kuatkanlah Islam dengan generasi yang Engkau ridhoi, dan munculkanlah kekuatan Islam dari munculnya pemuda pemuda muslim belia seperti Muaz bin Amr Al-Jamuh, dan Muawwiz bin AfraComments