Saturday, April 7, 2012

Sejuta wanita di Michigan AS kenakan tudung

Satu Juta Perempuan Michigan Kenakan Jilbab
Jean Younis berniat tidak akan mengenakan topi khas di Gereja, Ahad (8/4). Ia bahkan berniat untuk memakai tudung sebagai bentuk sokongan terhadap keluarga Shaima Alawadi, pendatang asal Iraq yang meninggal dunia kerana dipukul orang tak dikenali pada 24 Mac lalu.

"Saya perlu bertindak balas pembunuhan ini," kata dia seperti dikutip dari Thehuffingtonpost.com, Khamis (5/4).

Younis adalah satu dari sekian banyak perempuan non-Muslim yang menghantar gambar diri mereka sedang mengenakan jilbab dalam akaun rangkaian sosial Facebook 'Satu Juta Jilbab untuk Shaima Alawadi'. Hingga saat ini, lebih dari 10 ribu pemilik akaun Facebook menyertai menyokong Shaima.

Shaima (32), melarikan diri dari Iraq pada 1993 silam, dan menetap di Dearborn, Michigan, Amerika Syarikat. Selanjutnya ia dan suaminya bekerja untuk tentera AS, memberikan latihan budaya Iraq di California.

Para penyokong Shaima mengesyaki kumpulan anti-Muslim ada di sebalik pembunuhan tersebut. Sebab, hingga sekarang pelaku pembunuhan belum tertangkap.

"Saya seorang Kristian yang taat. Saat telur nanti saya akan memakai tudung. Saya mungkin berbeza, tapi merasakan sama apa yang dirasakan keluarga Shaima," tambah Younis.

Di tempat berasingan, Judith castro, seorang Katolik juga bersimpati terhadap keluarga Shaima. Ia mengaku begitu hanyut saat memakai tudung. Hal serupa juga dirasakan Lauralyn Welland Taylor. Menurutnya, memakai tudung merupakan usaha merapatkan hubungan antara umat beragama. Kedudukannya sama dengan dialog antara umat beragama.

"Jilbab merupakan tanda kerendahan hati, dan kini menjadi simbol universal dari solidariti," sebut Lauralyn.

sumber dari republika.co.id

0 Responses to “Sejuta wanita di Michigan AS kenakan tudung”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam