Cristiano Ronaldo : Ramai yang tidak percaya kalau saya mengagumi Al-Quran


Meskipun beragama Katolik yang taat, Cristiano Ronaldo memberi perhatian terhadap umat Islam dan menyukai ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Cristiano Ronaldo lahir di Funchal, Madeira Portugal pada 5 Februari 1985. 

Ronaldo boleh bermain diposisis sebagai pemain sayap kiri atau kanan serta penyerang tengah. Kini Ronaldo bermain untuk kelab di Sepanyol, Real Madrid dan untuk pasukan kebangsaan Portugal. Sebelum bermain untuk Real Madrid, dia pernah bermain di Sporting Lisbon dan Manchester United (MU). 

Media Sepanyol 'Marca' melaporkan jika Ronaldo satu pasukan dengan Mesut Ozil, pemain muslim berasal dari jerman yang berdarah turki ini, memberi kesaksian bahawa Cristiano Ronaldo sudah menghafal huruf hijaiyah, dan juga sudah menghafal surah kegemarannya, iaitu surat Al-Fatihah.

Ronaldo membenarkan kesaksian dari Ozil, "Banyak yang tidak percaya kalau saya mengagumi Al-Quran, tapi memang begitulah kenyataannya, setiap Ozil membaca Al-Quran, saya sentiasa merasa damai, dan hati saya pun menjadi sejuk," kata Ronaldo kepada Media Sepanyol.

Mesut Ozil juga mengesahkan kenyataan Ronaldo, "Cristiano Ronaldo selalu menunggu saya selesai Solat di bilik rehat, saya tahu dia ingin mendengar saya mengaji," kata Ozil.

Cristiano Ronaldo berkata, "Saya sudah hafal Al-Fatihah, mungkin nanti saya akan minta diajarkan berwudhu, saya sangat gembira," kata Ronaldo.

CR7 sangat senang mendengar Ozil membaca Al-Quran sebelum bertanding dan merasa yakin Real Madrid menang di pertandingan, jika sebelum perlawanan, Ozil membaca Al-Quran.

Comments

Anonymous said…
kurniakanlah hidayahMU ya ALLAH kpdnya...amin...
Unknown said…
http://kamarularnizam.blogspot.com/2013/04/cristiano-ronaldo-melakukan-sesuatu.html
Unknown said…
Lawati pages saya..:)
www.kamarularnizam.blogspot.com
Anonymous said…
please give your way Allah..
Anonymous said…
Alhamdulillah hidayah bisa datang kepada siapa saja.
Anonymous said…
ronaldo tahniah kesaksianmu buat ku sebak betapa Allah itu gekat pada hambanya yg merendah diri,setiap kali ku melihat kelibatmu ku rasakan engkau pasti
akan menjadi saudara kami amin ya Allah hu samad rabana watakabbal doa amin.....utk semua