Dua terowong bawah Masjid Al-Aqsa ditemui

Yayasan Wakaf dan Warisan Sejarah Al-Aqsa mendedahkan kerajaan Israel yang dipimpin oleh Pihak Berkuasa Arkeologi mereka telah menggali dua terowong baru di bawah Masjid Al-Aqsa.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Ahad (1/9/2013), Yayasan ini menjelaskan salah sebuah dari dua terowong yang dibina dari Ein Silwan ke penempatan di bandar Dawoud melalui Masjid Al-Aqsa dan terowong kedua bermula dari Masjid Al-Aqsa menuju utara.
islampos terowongan al aqsha 352x470 Dua Terowongan Bawah Tanah Kembali Ditemukan di Masjid Al Aqsha
Yayasan ini telah mendokumentasikan aktiviti penggalian terowong di bawah masjid. Pernyataan amaran itu dikeluarkan kerana kemungkinan ada penggalian terowong-terowong lain di bawah bangunan masjid Al-Aqsa.

Yayasan yang bergerak melindungi Al-Aqsa memberitahu bahawa pemerintah Israel bertujuan menghubungkan terowong utama dengan rangkaian terowong di kawasan Silwan, kawasan Buraq dan bandar lama.

Penggalian baru ini merupakan ancaman jelas terhadap Masjid Al-Aqsa.

Tujuan utama Israel menggali terowong di bawah bangunan masjid adalah untuk merobohkan masjid Al-Aqsa. Supaya Israel dengan mudahnya akan menggantikan Al-Aqsa dengan kuil atau rumah ibadat, tempat beribadah mereka.

Comments