Thursday, September 12, 2013

Mujahid Syria berumur 11 tahun

Tubuhnya kecil dan rendah, senjata yang dibawa lebih tinggi daripada ketinggianya. Namun bagi kanak-kanak berumur 11 tahun ini, dia tergolong dalam kumpulan yang mahir menggunakan senjata api jenis AK-47. Namanya Muhammad Afar, anggota paling kecil di Jaisyul Hurr as Suriyya atau Free Syrian Army (FSA).

"Dia seorang penembak yang hebat. Dia adalah singa kecilku," kata ayah kepada Muhammad Afar, Muhammad Saleh Afar.

Kemanapun dia pergi, Muhammad Afar yang tinggal di bandar Aleppo ini selalu membawa senjata lengkap dengan peluru dan walkie-talkie tergantung di jaketnya. Dengan tegas dan yakin, dia kemukakan tekadnya untuk membunuh Bashar al Assad, yang telah membunuh ratusan ribu saudaranya di Syria.

"Saya ingin tetap hidup sebagai seorang Mujahid hingga Bashar mati dibunuh," ucap Afar kepada vice.com dan dilaporkan news.com.au, Isnin (2/9/2013).

Di kalangan anggota FSA, Afar cukup dihormati walaupun dia masih seorang kanak-kanak. Beberapa mujahid memujinya sebagai penembak yang bagus. Tanpa ragu-ragu, Afar menunjukkan ketrampilannya dengan senjata. Afar mengagumi para mujahid yang bergabung pada Tandzim al-Qaeda, Jabhat al Nusrah.

  "Mujahidin Jabhat al Nusrah benar-benar memahami Islam dan syariatnya. Mereka amat faham apa maknanya menjadi seorang muslim," kata Asfar.

"Ketika ayahku pergi ke barisan hadapan di medan petempuran, dia membawaku bersamanya. Ayah meminta aku supaya berhati-hati. Kami kemudian mencari tempat yang selamat untuk menembak musuh," tambah Afar.

0 Responses to “Mujahid Syria berumur 11 tahun”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam