Thursday, September 8, 2016

Saintis Arab Saudi Cipta Smart Umbrella Untuk Kurangkan Panas Terik Matahari Bagi Jamaah Haji

Smart Umberlla

Seorang saintis Arab Saudi dikhabarkan berjaya mencipta payung bijak yang dilengkapi dengan kipas elektrik yang boleh digunakan para jamaah calhaj untuk mengurangkan panas terik matahari selama menunaikan rangkain ibadah haji.

Dilengkapi dengan sistem GPS, port USB, senter dan kipas elektrik, payung yang dilengkapi dengan panel solar di bahagian luar ini sengaja dicipta oleh Kamal Badawi untuk membantu mengurangkan panas terik yang dirasakan para jamaah calhaj dengan hembusan kipas yang berada di bahagian atas.

Tidak hanya itu, para jemaah pun boleh menchas telefon bimbit dan tablet mereka serta menggunakan sistem GPS untuk mengetahui keberadaan rakan mereka yang juga menggunakan Smart Umbrella. (RTarabic / Ram) Berikut link video tersebut:

sumber http://www.eramuslim.com/

0 Responses to “Saintis Arab Saudi Cipta Smart Umbrella Untuk Kurangkan Panas Terik Matahari Bagi Jamaah Haji”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam