Tuesday, September 20, 2016

Tokoh Syiah Berkata Ziarah Ke Karbala Lebih Utama Daripada Ribuan Kali Haji Di Makkah

Ritual berjuta-juta kaum Syiah di Karbala masih menjadi sorotan dunia. Melalui pejabat berita Abna, Iran membantah bahawa acara tersebut merupakan haji tandingan. Kerajaan Iran berdalih, mereka hanya berziarah ke makam Husein.

Namun, video ini mematahkan kenyataan kerajaan Iran. Tokoh Syiah yang ditemu bual tentang ziarah di Karbala menyatakan bahawa ziarah di Karbala lebih baik daripada mengerjakan haji ke Makkah Al Mukarramah. Video : https://www.facebook.com/risalahnews/videos/957687127670155/

Bahkan, ziarah di Karbala disebutkan setara dengan melakukan 6000 kali ibadah umrah dan haji 6000 kali.


Seperti diberitakan sebelumnya, Iran melarang warganya pergi haji ke Makkah tahun ini dengan alasan kerajaan Arab Saudi tidak mau memenuhi syarat-syarat yang mereka minta. Mengikuti Iran, Hizbullah Lubnan juga melarang anggotanya berangkat haji ke tanah suci Makkah.

Mereka kemudian berbondong-bondong pergi ke Karbala. Karbala merupakan salah satu daerah di Iraq yang dipercayai sebagai tanah suci oleh kaum syiah dengan dalih Husein bin Ali dibunuh di kawasan tersebut.

sumber http://www.tarbiyah.net/

0 Responses to “Tokoh Syiah Berkata Ziarah Ke Karbala Lebih Utama Daripada Ribuan Kali Haji Di Makkah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam