Sunday, September 11, 2016

Video Inspirasi Qurban Ini Buat Ramai Orang Menangis

qurban

Aidiladha tinggal menghitung hari. Sudahkah anda bersedia untuk berkorban? Jangan terburu-buru berkata tidak mampu sebelum menonton video ini.

Aidiladha disebut juga dengan idul qurban kerana amal utama pada hari itu (10 Dzulhijjah) dan hari-hari tasyrik (11, 12, dan 13 Zulhijjah) adalah menyembelih haiwan qurban.

Tidak sedikit orang sebenarnya mampu, tetapi tidak berkorban. Entah kerana tidak tahu, hanya memahami bahawa qurban hanya sekali seumur hidup, atau merasa tidak perlu. Padahal, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam mengancam umatnya yang mampu berkorban tetapi tidak berkorban.
 Beliau shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

مَنْ كَانَ لَهُ سَعَةٌ وَلَمْ يُضَحِّ فَلاَ يَقْرَبَنَّ مُصَلاَّنَا

"Sesiapa yang mempunyai kelapangan untuk berkorban namun dia tidak berqurban, maka janganlah ia mendekati tempat solat kami" (HR Ibnu Majah, Ahmad dan Al Hakim)

Di sisi lain, ada orang yang menganggap dirinya tidak mampu berkorban padahal beli telefon pintar mahal boleh, beli gadget mahal boleh.

Video ini memberikan inspirasi kepada kita. Ternyata ada orang-orang yang untuk berkorban, mereka demikian sungguh-sungguh hingga menabung bertahun-tahun. Video berdurasi 4 minit 39 saat ini benar-benar memberi inspirasi dan boleh membuat orang menitiskan air mata.

sumber http://www.tarbiyah.net/

0 Responses to “Video Inspirasi Qurban Ini Buat Ramai Orang Menangis”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam