Apakah Beza Antara Wanita Tidak Bertudung Baik Akhlak Dengan Wanita Bertudung Buruk Akhlak? - Ustaz Azhar IdrusSoalan. Wanita tidak bertudung tetapi elok akhlaknya. Wanita bertudung tapi suka mengumpat dan mengeluarkan perkataan yang kesat dalam keadaan marah, ada perbezaan?

Dua-dua masuk neraka. Kalau kedua-dua buat perkara yang disebut dalam hadis, kena azab. Pertama yang tidak menutup aurat tetapi baik. Cakapnya lemah lembut, baik dengan suami cuma dia tidak menutup aurat jawabnya dia masuk neraka sebab dia tidak menutup aurat. Perbuatan baik itu ada pahala menunggu dia.  Nabi sebut dalam sebuah hadis, ada dua jenis manusia ang aku tidak sempat dengan dua manusia ini. satu kerajaan yang zalim kepada rakyat dan kedua perempuan yang pakai baju tetapi mendedhkan aurat. Tutup dada separuh lengan nampak. Mendedahkan aurat bila berjalan di luar rumah.

Siapa mereka ini?, dua kumpulan ini adalah dari ahli neraka. Bila ahli neraka itu? dalam kitab Fathul al-Bari sebut jika tidak dapat keampunan Allah. Kalau Allah ampunkan, Alhamdulillah. Yang kedua dia bertudung tapi dia mengumpat. Mengumpat juga adalah dosa besar. Tadi yang tidak bertudung, tidak menutup aurat, dia buat dosa. Yang ini bertudung tetapi buat juga dosa. Kedua-duanya adalah perempuan yang berdosa. Perempuan mana yang lebih berat (dosanya) ? Wallahualam, di sisi Allah dosa ini kita tidak tahu. Kata para ulama apa saja dosa, kita jangan anggap ringan. 

Dalam satu hadis Nabi kata mengumpat lebih dasyat daripada berzina. Terkejut sahabat. Nabi kata orang yang berzina dan dia bertaubat, Allah terima taubatnya. Orang yang mengumpat kemudian dia bertaubat, Allah tidak akan terima taubat itu selagi dia tidak meminta maaf dengan orang yang diumpat. Orang yang mengumpat dijanjikan dengan neraka dan orang yang tidak menutup aurat pun dijanjikan dengan neraka. Sebaiknya tinggalkan perbuatan mungkar ini. Jangan dedah aurat dan jangan mengumpat.

Comments