Wednesday, September 18, 2013

6 jenis wanita tidak layak dijadikan isteri

1). Al-Anaanah
Banyak mengeluh. Selalu merasa tidak cukup (sempurna), apa yang diberi semua tidak cukup. Diberikan rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup. Selalu ingin memenuhi kehendak nafsu sendiri tanpa memperdulikan perasaan suami, tidak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Apa yang suami beri tidak pernah puas. Ada saja yang tidak cukup.

2). Al-Manaanah
Suka mengungkit. Kalau suami suka melakukan perkara yang dia tidak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat senang membicarakan suami dengan tajuk seperti tak ingat budi, tak bertanggungjawab, tak sayang, dll. Padahal suami sudah memberi perlindungan bermacam-macam padanya.

3). Al-Hunaana
Ingin pada suami yang lain atau berkenan kepada lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami / lelaki lain. Tidak redha dengan suami yang ada. (Naudzubillah)

4). Al-Hudaaqah
Suka memaksa. Bila ingin sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang dan malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman seperti ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami dll. Suami dibuat seperti kebudak-budakkan, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.

5). Al-Hulaaqa
Sibuk bersolek, tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak, dll.

6). As-Salaaqah
Banyak bercakap, bergosip dan mengumpat. Siang malam, pagi petang asik bergosip saja. Apa saja yg suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya.

2 Responses to “6 jenis wanita tidak layak dijadikan isteri”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam