Thursday, December 19, 2013

Subhanallah, Manfaat Hirup Udara Waktu Subuh


Dr. Abdul Hamid Dayyat , dari Universiti Kaherah Mesir menjelaskan manfaat kesihatan yang diperolehi seseorang dari aktiviti pada waktu Subuh (fajar) dan mandi pada waktu subuh di antaranya adalah gas O3 (ozon). Pada waktu fajar kandungan gas O3 sangat banyak kemudian berkurang sedikit demi sedikit sehingga habis ketika matahari terbenam pada petang hari. 

Gas O3 mempunyai pengaruh yang positif pada urat saraf, mengaktifkan kerja otak dan tulang. Ketika seseorang menghirup udara pada waktu subuh akan merasakan kenikmatan dan kesegaran tiada tara.

Ozon yang terdiri daripada tiga molekul oksigen, berupaya menghapuskan mikroorganisma dan digunakan secara komesial untuk membersihkan sumber bekalan air, menguraikan sisa toksik serta mengekalkan kesegaran makanan yang disimpan. Dalam rawatan pembersihan darah, ozon bertindak membunuh kuman, membantu membekalkan oksigen kepada tisu serta mengaktifkan sistem pertahanan tubuh.

1 Responses to “Subhanallah, Manfaat Hirup Udara Waktu Subuh”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam