Sunday, December 15, 2013

Maksiat Akan Melahirkan Maksiat Yang Lain

Maksiat itu akan melahirkan maksiat yang lain. Jika maksiat sering dikerjakan, maka akan terjadi pengumpulan maksiat.

Pelaku maksiat melihat tubuhnya segar bugar, hartanya banyak dan tidak ada masalah dengan keluarganya. Dia berfikir dirinya tidak dihukum Allah, padahal mereka tidak memahami kalau dia sedang dihukum adalah merupakan hukuman.

Ya, sesuatu yang manis baginya berubah menjadi pahit, lalu yang ada adalah pahitnya penyesalan, kesedihan pada akhirnya .

Ibnu Al Qayyim Rahimahullah merumuskan kesan maksiat dalam kitabnya Faraid, diantara kesan maksiat ialah :

pelakunya tidak banyak mendapatkan petunjuk, fikirannya kacau, dia tidak melihat kebenaran dengan jelas, hatinya rosak, daya ingatnya lemah, waktunya hilang dengan sia-sia, dibenci manusia, hubungan dengan Allah renggang, doanya tidak dikabulkan, hatinya keras, keberkatan di rezeki dan umurnya musnah, diharamkan mendapatkan ilmu, hina, dihinakan musuh, dadanya sesak, diuji dengan teman-teman yang jahat yang merosakkan hati dan mensia-siakan masa, cemas berpanjangan, sumber rezekinya sempit dan hatinya tergoncang. 

Maksiat dan lalai membuatnya tidak boleh berzikir kepada Allah, sebagaimana tanaman tumbuh kerana air dan kebakaran berlaku kerana api.

Saudaraku, jauhi dosa dan jangan dipandang ringan kerana dosa boleh membakar satu negara. Orang yang tidak serik melakukan dosa, cubalah fikirkan apa yang membuat anda berdosa? Istighfarlah... - Dr Najih Ibrahim.

*Diterjemahkan dari sumber eramuslim.com

0 Responses to “Maksiat Akan Melahirkan Maksiat Yang Lain”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam