Wednesday, December 11, 2013

Mengapa Rasulullah Melarang Kita Mencabut Uban?

Ada yang tidak dapat difikirkan oleh akal biasa kita sebagai manusia yang hidup di zaman teknologi kita melibatkan hampir semua perintah Rasulullah yang menyangkut ilmu pengerahuan. Contohnya larangan seorang Muslim tidak boleh minum sambil berdiri. Begitu juga dengan keajaiban yang tersimpan di setiap helaian rambut yang sudah memutih atau dipanggil uban.

Hadis dari Abdullah bin Umar, Rasulullah shallallahu ' alaihi wa sallam bersabda, "Uban adalah cahaya bagi seorang mukmin. Tidaklah seseorang beruban walaupun sehelai dalam Islam melainkan setiap ubannya akan dihitung sebagai suatu kebaikan dan akan meninggikan darjatnya " ( HR. Al Baihaqi dalam Syu'abul Iman . Sheilkh Al Albani dalam Al Jami ' Ash Shogir mengatakan bahawa hadis ini hasan ).


Muhammad bin Hibban At Tamimi rahimahullah yang lebih dikenali dengan Ibnu Hibban, dalam kitab sahihnya menyebutkan pembahasan " Hadith yang menceritakan bahawa Allah akan mencatat kebaikan dan menghapuskan kesalahan serta akan meninggikan darjat seorang muslim kerana uban yang dia jaga di dunia. "

Lalu Ibnu Hibban membawakan hadis berikut. Dari Abu Hurairah , Rasulullah shallallahu ' alaihi wa sallam bersabda ,
 
" Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan , juga dengannya akan ditinggikan satu derajat , " ( HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya . Syaikh Syu'aib Al Arnauth mengatakan bahawa sanad hadis ini hasan ).

Pada tahun 2012, Ismael Galvan Galvan dari Muzium Nacional de Ciencias Naturales Sepanyol menjalankan kajian tentang uban. Dari hasil para penyelidik itu menunjukkan uban merupakan tanda anda akan mempunyai hidup panjang dan sihat. Namun khabar buruk bagi anda yang mempunyai rambut merah kerana ini berkaitan tahap yang lebih tinggi untuk mengidap kanser.

"Pada manusia, melainkan kulit, rambut dan bulu merupakan jenis yang sama. Hal ini menghadkan pengetahuan pada kesan fisiologi pigmentasi, " kata Galvan .

Uban menandakan ketiadaan melanin. Ertinya uban merupakan tanda hidup yang sihat.

" Jauh dari tanda berkaitan penuaan, uban menunjukkan keadaan yang baik, " tegasnya. Jadi , anda sudah beruban ? Subhanallah ...

*Artikel diterjemahkan dari sumber islampos.com/ Video Ustaz Azhar Idrus

6 Responses to “Mengapa Rasulullah Melarang Kita Mencabut Uban?”

 • December 11, 2013 at 6:03 PM
  Saya umur awal 20-an dah beruban berapa helai dah..adakah saya sihat walaupun saya minum byk air gula tiap2 hari?
 • December 11, 2013 at 7:39 PM
  Apa kaitan artikel dengan larangan mencabut uban ?????
 • Bagaimana pula dengan orang beruban kerana dah tua tetapi menutupi putih dengan warna hitam inai ataupun pewarn rambut lain?
  Sedangkan dia tahu uban adalah cahaya di akhirat dan termasuk hukumnya.
  Bagaimana pandangan Islam
 • December 11, 2013 at 8:55 PM
  Dah tua rambut beruban diwarnakan warna hitam itu namanya lelaki miang nak cari gilfriend nak tambah lagi satu. Nama pun jantan
 • December 12, 2013 at 8:02 AM
  Siapa rambut umur 20 tahun dah uban ada caranya nak hitam balik.pm saya
 • Saya baru tau,biasanyaIbu saya sering menyuruh utk mencabuti ubannya ,
  skrng saya harus bilang apa • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam