Thursday, December 26, 2013

Semasa Pemerintahan Mursi, Seluruh Masjid di Mesir Secara Rasmi Melarang Syiah

Menteri Agama Mesir Dr. Thal'at Afifi mengeluarkan kenyataan tegas bahawa seluruh masjid di Mesir secara rasmi melarang Syiah. Ini kerana Syiah dianggap mengajarkan prinsip-prinsip yang bertentangan dengan Ahlus Sunnah wal Jamaah.

Pihaknya secara praktikal telah mengadakan beberapa latihan bagi para ulama dan imam untuk menghadapi arus pemikiran Syiah ini.

Dr Afifi juga menjelaskan, pihaknya telah menyusun panduan-panduan soal pelantikan imam baru, agar tidak ada pengaruh luar terhadap seseorang atau perantara atau jual beli dalam proses penetapannya.

Keputusan kementerian agama Mesir ini tidak lepas dari pengesahan perlembagaan yang dimulakan oleh Presiden Muhammad Mursi.

Sebelum itu Setiausaha Agung Dewan Tinggi Urusan Islam Mesir, DR. Shalah Sulthan telah menyatakan penolakannya terhadap segala bentuk pemikiran yang berpunca dari pelbagai aliran Syiah. Kerana berdasarkan UU Mesir, standard dalam masalah Aqidah, Akhlak dan Syariah harus berpunca dari Ahlussunnah wal Jamaah.

Di zaman Hosni Mubarak, Syiah memang sudah dilarang disebarkan di Mesir, namun ia tidak rasmi. Ketika masa reformasi sedang berlaku, penyebaran Syiah sangat menular. Ketika era Mursi yang lalu, Mesir dengan rasmi melarang Syiah beredar di negera tersebut.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

3 Responses to “Semasa Pemerintahan Mursi, Seluruh Masjid di Mesir Secara Rasmi Melarang Syiah”

 • December 26, 2013 at 2:32 PM
  Syiah.pro.amerika.dan.israel.
 • Memang masing2 negara mempunyai aturan tersendiri dalam hal keagamaan ,, • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam