Sunday, December 1, 2013

Subhaanallah Kisah ikan yang diceritakan dalam surah Al-Kahfi

Maka apabila mereka berdua sampai ke tempat pertemuan dua laut itu, lupalah mereka akan hal ikan mereka, lalu ikan itu menggelongsor menempuh jalannya di laut, yang merupakan lorong di bawah tanah. (61)

(Lihat ikan itu telah mengering, dan kena semula air, dan hidup, dan lihat ikan itu menggelungsur bawah tanah, dan menggelungsur meninggalkan bekas jalannya)

Setelah mereka melampaui (tempat itu), berkatalah Nabi Musa kepada temannya: Bawalah makan tengah hari kita sebenarnya kita telah mengalami penat lelah dalam perjalanan kita ini. (62)

Temannya berkata: Tahukah apa yang telah terjadi ketika kita berehat di batu besar itu? Sebenarnya aku lupakan hal ikan itu dan tiadalah yang menyebabkan aku lupa daripada menyebutkan halnya kepadamu melainkan Syaitan dan ikan itu telah menggelongsor menempuh jalannya di laut, dengan cara yang menakjubkan. (63)

Nabi Musa berkata: Itulah yang kita kehendaki; merekapun balik semula ke situ, dengan menurut jejak mereka. (64)*Sumber dari suatuperjalananmaya.com

1 Responses to “Subhaanallah Kisah ikan yang diceritakan dalam surah Al-Kahfi”

 • Salam,
  Maha Suci Allah, sungguh bagus posting ini.. ikan ini telah hibernat dan 'hidup semula' setelah berjumpa air. Terima kasih jga kpd pengkaji yg telah bertungkus lumus menjayakan filem yg sungguh hebat ini.

  Tentang cerita ikan dalam surah Kahfi, harap ada sesiapa yg boleh memberi pecerahan. Ada sejenis ikan yg dipanggil 'ikan musa'..org kita panggil 'ikan sebelah'.
  Apa yg saya faham, ikan ini telah dimakan sebelah..tapi hidup semula dan jatuh dlm air.

  Harap ada sesiapa yg boleh menjelaskannya.

  Terima kasih. • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam