Subhaanallah Kisah ikan yang diceritakan dalam surah Al-Kahfi

Maka apabila mereka berdua sampai ke tempat pertemuan dua laut itu, lupalah mereka akan hal ikan mereka, lalu ikan itu menggelongsor menempuh jalannya di laut, yang merupakan lorong di bawah tanah. (61)

(Lihat ikan itu telah mengering, dan kena semula air, dan hidup, dan lihat ikan itu menggelungsur bawah tanah, dan menggelungsur meninggalkan bekas jalannya)

Setelah mereka melampaui (tempat itu), berkatalah Nabi Musa kepada temannya: Bawalah makan tengah hari kita sebenarnya kita telah mengalami penat lelah dalam perjalanan kita ini. (62)

Temannya berkata: Tahukah apa yang telah terjadi ketika kita berehat di batu besar itu? Sebenarnya aku lupakan hal ikan itu dan tiadalah yang menyebabkan aku lupa daripada menyebutkan halnya kepadamu melainkan Syaitan dan ikan itu telah menggelongsor menempuh jalannya di laut, dengan cara yang menakjubkan. (63)

Nabi Musa berkata: Itulah yang kita kehendaki; merekapun balik semula ke situ, dengan menurut jejak mereka. (64)*Sumber dari suatuperjalananmaya.com

Comments

wan salmah said…
Salam,
Maha Suci Allah, sungguh bagus posting ini.. ikan ini telah hibernat dan 'hidup semula' setelah berjumpa air. Terima kasih jga kpd pengkaji yg telah bertungkus lumus menjayakan filem yg sungguh hebat ini.

Tentang cerita ikan dalam surah Kahfi, harap ada sesiapa yg boleh memberi pecerahan. Ada sejenis ikan yg dipanggil 'ikan musa'..org kita panggil 'ikan sebelah'.
Apa yg saya faham, ikan ini telah dimakan sebelah..tapi hidup semula dan jatuh dlm air.

Harap ada sesiapa yg boleh menjelaskannya.

Terima kasih.