Wednesday, December 18, 2013

Dari Gereja Dijadikan Masjid

Sebelum menjadi masjid, Hagia Sofia adalah sebuah gereja Kristian Timur yang dibina oleh Constantius, putera Kaisar Constantine Agung. Gereja ini kerap rosak dilanda gempa.

Walaupun bangunannya dibina berbentuk kubah tahan gempa, tapi tetap runtuh. Pada tahun 7 Mei 558 M, semasa Kaisar Justinianus, kubah sebelah timur runtuh akibat gempa.

Pada 26 Oktober 986, semasa pemerintahan Kaisar Basil II (± 958-1025), sekali lagi masjid ini dilanda gempa.
Dari Gereja Byzantium dijadikan Masjid kemudian dijadikan Muzeum semasa pemerintahan sekular Kamal Ataturk
Ketika Konstantinopel jatuh ke tangan tentera Islam di bawah pimpinan Sultan Muhammad II bin Murad II Turki Usmani (yang terkenal dengan julukan ‘al-Fatih’/sang penakluk) pada tanggal 27 Mei 1453. Semasa memasuki kota itu, al-Fatih turun dari kudanya dan membuat sujud syukur kepada Allah SWT. Lalu beliau pergi ke Gereja Hagia Sofia dan memerintahkan untuk mengubahnya menjadi Masjid yang terkenal dengan nama Masjid Aya Sofia.

Nama Konstantinopel juga ditukar menjadi Islam Pol (Kota Islam) dan akhirnya berubah menjadi Istanbul.

Setelah kekhilafahan Turki Usmani kalah pada Perang Dunia I, pasukan sekutu menguasai Istanbul pada tahun 1922 M. Bangunan kuno Aya Sofia yang hampir lima abad dijadikan masjid, diubah menjadi muzeum oleh penguasa baru Turki, Mustafa Kamal Ataturk (Bapa Republik Sekular Turki) dan memindahkan ibu kota Turki dari Istanbul ke Ankara.

Sejak itu, masjid Aya Sofia dijadikan salah satu tarikan pelancongan terkenal oleh pemerintah Turki di kota Istanbul. Nilai sejarahnya dilitupi oleh gaya arkitektur Byzantium yang indah mempesona.

Inilah salah satu usaha musuh-musuh Islam untuk menghilangkan jejak kejayaan Islam. Padahal, dulu Sultan Muhammad al-Fatih hanya didukung oleh 265 orang untuk menaklukan kota Byzantium / Konstantinopel / Istanbul yang menjadi pusat kerajaan Rom Timur.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

1 Responses to “Dari Gereja Dijadikan Masjid ”

 • Subhanalloh...artikel yang sangat informatif dan bermanfaat sekali om jangan lupa baca juga ya Mobil Sedan Corolla

  Camera.co.id Toko kamera murah di Indonesia

  Camera co id Toko kamera murah di Indonesia

  Mobil Sedan Corolla
 • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam