Wednesday, August 31, 2011

50 Ribu Manuskrip Al Azhar Boleh Diakses Secara Online


Pada hari Sabtu, pihak Al Azhar akan melakukan tasyakuran atas diluncurkannya laman perpustakaan Al Azhar. Di mana melalui laman tersebut, manuskrip-manuskrip dari karya para ulama boleh dicapai oleh semua pihak, demikian lansir Yaum As Sabi '(26/8/2011).

Mahdi Syaltut, Ketua Pentadbiran Pusat Perpustakaan Al Azhar menyatakan bahawa laman tersebut mengandungi manuskrip-manuskrip langka yang disimpan di perpustakaan Al Azhar, yang jumlahnya mencapai 50 ribu naskhah.

Ia menambah bahawa projek ini sebenarnya merupakan sebahagian daripada pemuliharaan terhadap manuskrip, di mana dokumen yang tidak lagi bergantung bentuk fizikal dari manuskrip melainkan kopi digitalnya.

Saat ini sudah 16 ribu naskah yang format digitalnya sedia ada, yang jumlahnya mencapai 5,2 juta lembar. Dan untuk menjelaskannya perlu menyelesaikan 8 juta helai lagi.

Projek ini sendiri diseponsori oleh Syeikh Muhammad bin Rasyid, selaku Perdana Menteri Emiriah Arab sedangkan Al Azhar hanya menyediakan lokasi dan tenaga .*

yaum7.com | hidayatullah.com

0 Responses to “50 Ribu Manuskrip Al Azhar Boleh Diakses Secara Online”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam