Tuesday, August 16, 2011

'Keajaiban' Jadikan Makanan Segar Bertahun-tahun

'Keajaiban' Bikin Makanan Segar Bertahun-tahun

Penyelidik berjaya mencari 'keajaiban' untuk membuat makanan tetap segar selama bertahun-tahun. Penemuan ini menjanjikan penurunan pembuangan makanan tiap tahun. Pengawet alami ini mampu menghilangkan serangga yang membusukkan daging, ikan, telur dan produk susu dalam hitungan hari. Pengawet ini disebut bisin yang merupakan bahan kimia yang mampu memanjangkan 'jangka hayat' makanan selama bertahun-tahun.

Penemuan ini akan merevolusi cara orang membeli-belah dan mengurangkan berjuta-juta tan sisa makanan yang dibuang setiap tahun. Bisin muncul dari beberapa jenis bakteria tak berbahaya. Menariknya, pengawet ini juga mencegah penyebaran bakteria berbahaya seperti E-coli, salmonella dan listeria.

Mikrobiolog Dan O'Sullivan dari Minnesota University menjadi orang yang tak sengaja mencari bahan ini apabila menyemak budaya bakteria yang dijumpai dalam usus manusia. "Bahan ini tak merosakkan high nutrisi kerana kita tak menambah bahan kimia melainkan bahan alami," ujarnya seperti dikutip Dailymail.

Bahan ini boleh memanjangkan 'janga hidup' pelbagai makanan sehari-hari yang mempunyai tarikh tamat ketat, termasuk makanan laut, keju, dan makanan tin.

0 Responses to “'Keajaiban' Jadikan Makanan Segar Bertahun-tahun”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam