Alhamdulillah, ratusan juta Al-Quran disebar ke seluruh dunia

Kompleks Percetakan Al-Quran Raja Fahd telah memainkan peranan penting dalam menyebarkan Al-Quran dengan pelbagai terjemahan bahasa ke seluruh dunia. Hingga Jun 2012, kompleks percetakan tersebut telah mengedarkan 255.834.022 mushaf Al-Quran.

Seperti dikutip arabnews, com, Selasa (7/8), sejak bulan Syaban 1433 H, kompleks percetakan telah mengedarkan 329. 766 mushaf Al-Quran yang terdiri atas 283.254 Al-Quran cetak berukuran konvensional, 39.000 Al-Quran bersaiz kecil, 1.346 Al-Quran berbentuk rakaman audio, 35.580 Al-Quran terjemahan dari pelbagai bahasa, dan 5.686 buku agama.
Setiap mushaf disalurkan melalui Jabatan urusan Islam, Wakaf, Bimbingan dan Nasihat, Pertubuhan Kerjasama Islam, Kementerian Keselamatan Sempadan, Muzium Sejarah di Riyadh.

Pengedaran juga dibantu lembaga dan organisasi di luar Arab Saudi seperti kedutaan besar Saudi, pejabat Saudi Press Agency, Jabatan Kehakiman di Bahrain, Pusat Pengajaran Bahasa Arab untuk non-Arab, Kuwait, Universiti Islam di Uganda, Dewan Tertinggi Muslim di Jerman, Sekolah Islam di Ghana, Pusat Kebudayaan Islam di Madrid, Persatuan Islam di Republik Tonga, dan urusan Islam jabatan di Malaysia.

Setiap tahun, kompleks percetakan ini menghabiskan berbilion-bilion riyal Saudi untuk menghasilkan dan pengedaran kitab suci. Penyebaran Al-Quran ini memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam di seluruh dunia.

Comments