Hikmah, harga segelas air...

Suatu ketika, Khalifah Harun Al-Rasyid duduk gelisah. Untuk meringankan beban fikirannya, ia mengundang ulama terkemuka pada masanya, Abu As-Sammak. "Nasihatilah aku!" Pinta Khalifah.

Pada saat yang sama, pelayan membawa segelas air untuk Khalifah. Sebelum minum, Abu As-Sammak berkata, "Tunggu sebentar. Seandainya dalam keadaan sangat haus, sedangkan segelas air ini tidak kau peroleh, berapakah harga yang kau siap bayar? Jawablah dengan jujur! "

"Setengah dari kekayaanku," jawab Khalifah.

Sang ulama pun mempersilakan khalifah minum. Selesai minum, Abu As-Sammak bertanya lagi, "Seandainya air tadi mendesak untuk dikeluarkan, tapi kau tak mampu mengeluarkannya, berapakah yang akan engkau bayarkan agar ia keluar?"
Khalifah menjawab, "Setengah dari kekayaanku."

"Kalau demikian, sedarilah bahawa seluruh kekayaan dan kuasa yang ada di sisimu, nilainya hanya segelas air. Tidak wajar diperebutkan dan dipertahankan tanpa hak. Ketahuilah, betapa banyak nikmat Allah selain segelas air itu yang telah engkau nikmati sehingga tidak wajar jika engkau tidak mensyukurinya, "nasihat Abu As-Sammak kepada Harun Al-Rasyid.

Dialog ringkas di atas memberikan pelajaran berharga. Pertama, hendaklah para penguasa negeri (umara) dalam semua peringkat untuk sentiasa meminta dan mendengar nasihat para ulama. Selagi para umara masih mendengar nasihat ulama, negeri ini akan selamat dari murka Allah.

Kedua, nilai segelas air. Air sangat berharga dalam kehidupan manusia. Manusia akan mati jika kekurangan cecair (dehidrasi). Air adalah awal dan sumber kehidupan alam semesta. Allah turunkan air yang tidak masin dengan kadar yang tertentu agar mendatangkan kebaikan kepada manusia dan alam semesta. (Surah Al-Waqi'ah [56]: 68-70).

Bumi yang kering akan kembali subur, binatang yang kehausan dan kepanasan akan tersenyum dengan air, dan tanam-tanaman akan tumbuh dengan subur serta rezeki akan melimpah tumbuh dari perut bumi. (Surah [2]: 22, [7]: 57, dan [14]: 32).

Bila makan dan minum yang paling nikmat? Yakni, ketika lapar dan haus. Itulah sebabnya Allah SWT mewajibkan kita puasa. Salah satunya, agar enak makan dan minum. Tetaplah lapar, kerana hanya orang lapar yang mengerti erti sebutir nasi. Tetaplah haus kerana hanya orang haus yang mengerti erti setetes air. Itulah makna bersyukur sebagai salah satu destinasi puasa. (Surah [2]: 185).

Meskipun lapar dan haus, makan dan minumlah mengikut keperluan (keperluan) dan jangan berlebihan. (Surah [2]: 60, [7]: 31, [20]: 81). Bagi yang tidak enak makan, tak perlu minum ubat nafsu makan. Tapi cukup dengan berpuasa, nescaya baik akibatnya (Surah [2]: 184).

Makna berikutnya, makan yang enak adalah ketika makan bersama orang-orang lapar, baik kerana puasa mahupun kemiskinan. Memberi hidangan berbuka akan dibalas dengan pahala orang yang berpuasa. Begitu juga memberi makan anak yatim dan dhuafa. (Surah [76]: 8-10).

Jangan makan bersama orang yang kenyang. Sebab, kenikmatan akan hilang dan akhirnya makanan dibuang-buang. Itulah kekufuran (QS [2]: 152) dan perbuatan syaitan (Surah [17]: 26).
sumber republika.co.id

Comments