Mengapa jika terkena air liur anjing perlu dibasuh dengan tanah

Saintis membuktikan jika virus anjing itu sangat halus dan kecil. Sebagaimana diketahui, semakin kecil saiz mikroorganisma, ia akan semakin efektif untuk melekat dan melekat pada dinding sebuah bekas.

Air liur anjing mengandung virus berbentuk pita cair. Dalam hal ini tanah berperanan sebagai penyerap virus yang melekat dengan lembut pada bekas. 

Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda,

Sucinya wadah seseorang saat dijilat anjing adalah dengan membasuhnya 7 x, salah satunya dengan menggunakan TANAH.

Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda,
Apabila anjing menjilat bekas seseorang, maka kikislah (bekasnya) lalu basuhlah wadah itu tujuh kali. (HR. Muslim)

Tanah, menurut ilmu perubatan moden diketahui mengandungi dua bahan-bahan yang dapat membunuh kuman-kuman, yakni: tetracycline dan tetarolite. Dua unsur ini digunakan untuk proses pembasmian (sterilisasi) beberapa kuman.

Eksperimen dan beberapa hipotesis menjelaskan bahawa tanah merupakan unsur yang berkesan dalam membunuh kuman. Anda juga yang terkejut apabila mengetahui tanah kubur orang yang meninggal kerana sakit aneh dan keras, yang anda kira terdapat banyak kuman kerana penyakitnya itu, ternyata para penyelidik tidak termasuk bekas apapun dari kuman penyakit tersebut di dalam kandungan tanahnya.

Menurut muhammad Kamil Abd Al Shamad, tanah mengandung unsur yang cukup kuat menghilangkan bibit-bibit penyakit dan kuman-kuman. Hal ini berdasarkan bahawa molekul-molekul yang terkandung di dalam tanah menyatu dengan kuman-kuman tersebut, sehingga memudahkan dalam proses sterilisasi kuman secara keseluruhan. Ini sebagaimana tanah juga mengandungi bahan-bahan yang boleh mensterilkan bibit-bibit kuman tersebut.

Para doktor mengemukakan, kekuatan tanah dalam menghentikan reaksi air liur anjing dan virus-virus di dalamnya lebih besar kerana perbezaan dalam daya tekan pada kawasan antara cecair (air liur anjing) dan tanah.

Dr. Al Isma'lawi Al-Muhajir mengatakan anjing boleh menularkan virus tocks characins, virus ini boleh menyebabkan kaburnya penglihatan dan kebutaan pada manusia.

Comments