Thursday, August 23, 2012

Misteri sebalik pecahnya Batu Hajar Aswad

Misteri Dibalik Pecahnya Batu Hajar Aswad
Hajar Aswad atau batu hitam merupakan satu tapak suci bahkan sebelum masuknya Islam. Namun, terdapat satu misteri di sebalik kesucian batu hitam yakni pecahnya batu menjadi lapan batu kecil.

Profesor Umm Al-Qura University, Ahmad Moraei mengatakan tidak ada yang tersisa dari batu hitam kecuali serpihan kecil. Batu hitam saat ini bukanlah batu utuh ketika Nabi Ibrahim membina kabah. "Kejadian alam dan perbuatan manusia turut andil dalam pecahnya batu hitam," papar dia seperti dikutip alarabiya.net, Kamis (16/8).

Sejarah mencatat Bani Qarmati menyerang dan merompak Kaabah. Mereka mencuri batu selama 22 tahun pada tahun 317 Hijiriah. Beberapa fargmen dikembalikan ke tempat asalnya, tapi pecahan lain masih hilang. "Kumpulan yang dipimpin Ahmad Al-Qarmati datang ke Masjidil Haram, dan mereka menyerbu Kaabah. Mereka bunuh lebih dari 70 ribu orang," ungkap Moraei.

Saat itu, lanjut dia, Al-Qamarati mengatakan Allah yang Maha Kuasa memberi kehidupan kepada setiap orang, Lalu, ia turun batu hitam guna dibawa ke kota Ahsa selama 12 tahun.

Cerita lain, batu hitam itu berasal dari syurga yang dibawa oleh malaikat Jibril untuk diberikan kepada Nabi Ibrahim yang ketika itu tengah mencari tanda bagi jamaah saat mengelilingi Kaabah. Hingga saat ini, batu itu masih berada pada kedudukan 1.1 meter di atas tanah Masjidil Haram.

"Jamaah yang mengelilingi Kaabah berebut kesempatan mencium batu hitam. Namun, dengan jumlah jemaah yang demikian besar peluang untuk mencium sangat kecil sehingga mereka yang tidak berjaya cukup melafazkan Allah Maha Besar," ungkap Penasihat Urusan Masjid Nabawi Mohammed Al-Assaf. 
sumber republika.co.id

0 Responses to “Misteri sebalik pecahnya Batu Hajar Aswad”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam