Separuh rakyat Amerika mati dalam kebankrapan

Hampir satu dari dua warga Amerika Syarikat (AS) atau 46 peratus meninggal dunia tanpa mempunyai aset kewangan atau kurang dari 10 ribu dolar AS. Hal itu dapat dilihat di dalam kajian terbaru para profesor di bidang ekonomi di MIT, Dartmouth dan Harvard, Isnin (6/8).

Bahkan, 19 peratus warga AS meninggal tanpa mempunyai aset kewangan alias bankrap. Menurut kajian tersebut, sebahagian besar warga dengan aset terbatas itu menggantungkan hampir sebahagian besar hidupnya pada Jaminan Keselamatan Sosial. Mereka tidak mempunyai rumah dan berada dalam keadaan kesihatan yang buruk.
Warga yang sama sekali tidak mempunyai aset kewangan dan faedah hidup tahunan kurang dari 30 ribu dolar AS berada dalam keadaan kesihatan yang buruk. Sedangkan mereka yang mempunyai aset kewangan sekurang-kurangnya 25 ribu dolar AS dan faedah hidup tahunan antara 30-40 ribu dolar AS berada dalam urutan kesihatan ke-43 sebelum mereka akhirnya meninggal dunia.

Warga miskin AS cenderung meninggal pada usia muda. Sebahagian kerana mereka tidak mampu membayar kos kesihatan, menurut kajian tersebut. Sebelum meninggal, warga miskin mempunyai kualiti hidup yang sangat rendah berbanding warga di negara jirannya.

Banyak dari mereka yang meninggal tanpa mempunyai aset apapun hidup dari wang simpanan yang mereka punya. Sebahagian besar warga AS tidak menabung dengan baik. Penelitian oleh persatuan perkhidmatan perdagangan LIMRA menunjukkan setengahnya bahkan tidak mempunyai tabungan untuk bersara.

Orang muda cenderung tidak mempersiapkan dana pencen kerana kebanyakan tidak mempunyai pengetahuan kewangan yang cukup, pendapatan yang rendah dan terlibat pinjaman dana mahasiswa. Warga AS memerlukan satu juta dolar dana bersara untuk menghasilkan dana pencen 40 ribu dolar AS per tahun.

Comments