Manuskrip Kuno Masjid Nabawi

Peninggalan manuskrip kuno yang berada di Masjid Nabawi perlu dilindungi dan dipelihara. Sebab, seluruh manuskrip yang ada mengandungi sejarah panjang tamadun Islam. Ketua Jabatan Manuskrip Kerajaan Arab Saudi, Mohammaed Al-Sane mengungkap di perpustakaan Masjid Nabawi terdapat lebih dari 1,200 manuskrip, termasuk 300 salinan Al-Quran tulisan tangan.

"Salah satu naskah yang paling langka di Masjid Nabawi adalah salinan Quran yang dibuat 440 tahun, mushaf ini boleh dikatakan yang paling jarang," kata Al-Sane seperti dikutip alarabiya.net, Ahad (5/8).

Menurut Sane, pemerintah Arab Saudi telah berusaha keras untuk menyelamatkan peninggalan ini dengan menggunakan teknologi terkini. Pertama, mereka penukaran manuskrip menjadi data digital, yang kedua, pemerintah menggunakan teknik simpanan khusus untuk mengelakkan kertas dimakan anai-anai atau serangga. "Semua usaha telah dilaksanakan sejak 20 tahun lalu. Hingga kini, masih terus dilakukan," kata dioa.

Sane mengatakan manuskrip kuno ini jauh lebih berharga berbanding emas sehingga harus dijaga dan dipelihara keadaannya. "Semua manuskrip mengandungi berbagai ilmu pengetahuan dan setiap orang mempunyai hak untuk mengetahui isi manuskrip itu tidak hanya untuk umat Islam," katanya.

Comments