Sunday, November 4, 2012

8 pemain bola sepak beragama Islam di Newcastle United

Jika dalam pelbagai laporan berita melaporkan bahawa Newcastle United hanya mempunyai empat pemain Muslim, iaitu Cheick Tiote, Demba Ba, Hatem Ben Arfa, dan Papiss Cisse, tetapi sebenarnya menurut Alan Pardew, The Magpies mempunyai lapan pemain Muslim.

Hal itu dijelaskan Pardew dalam sebuah artikel yang disiarkan di Daily Mail, Sabtu (3/11). Pardew tidak menjelaskan siapa saja nama empat pemain Muslim yang lain kerana boleh jadi empat pemain tersebut adalah anggota pasukan cadangan (reserves) atau bahagian dari akademi muda Newcastle.

Pardew sangat terkesan dengan disiplin pemain Muslim yang berpunca dari agama yang dianuti mereka. Menurut dia, lapan pemain Muslim itu menjadi bahagian penting dari kelab.

Pelatih berusia 51 tahun itu menilai, kelompok pemain Muslim itu tidak hanya fokus pada kerjaya, namun juga mengambil berat tentang bagaimana mereka hidup, makan, tidur, dan bertingkah laku.

Beberapa pemain Muslim tidak secara terbuka menunjukkan identiti keagamaannya. Salah satu pemain yang dinilai Pardew taat menjalankan ibadah agamanya adalah striker andalannya adalah Demba Ba. "Mungkin lebih daripada yang lain dan saya menghormati itu," kata bekas arkitek West Ham itu.

3 Responses to “8 pemain bola sepak beragama Islam di Newcastle United”

 • December 31, 2012 at 2:58 PM
  Alhamdulillah...bagusla tu.,hrp2 trbuka pntu hati pmain lain utk msuk ISLAM.
 • March 20, 2013 at 1:53 AM
  Ble messi nk msuk islam.. errm..
 • March 20, 2013 at 4:28 PM
  berdoa jakla yg kita mampu.InsyaAllah islam gemilang semula.,d mata dunia n hrp org kafir bole brfkir n mmilih islam sbgai pgangn agama. • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam