Monday, November 12, 2012

Jika anda ke Gaza, jadilah Isteri calon syuhada atau berkahwin dengan janda syuhada

Jika anda ke Gaza, jangan terkejut mendengar kata-kata ini, "Saya akan berkahwin dengan seorang lelaki yang sudah berkahwin," dari seorang gadis yang cantik dan masih muda.

Mungkin anda akan bertanya, "Bagaimana boleh? Anda adalah seorang gadis muda yang cantik? "

"Tidak masalah jika saya isteri kedua atau ketiga," itulah mungkin yang akan dikatakannya kemudian. "Yang penting bagi saya adalah hidup dengan orang yang boleh memberikan saya segala sesuatu yang saya minta."

Begitulah gadis-gadis muda di Gaza. Mungkin timbul sebuah soalan, bagaimana ini boleh terjadi? Adakah kemiskinan dan kemelaratan yang dicipta oleh Israel di Gaza sangat buruk sehingga gadis-gadis bijak dan muda itu bersedia menjadi isteri kedua (atau mungkin isteri ketiga) hanya untuk memastikan kestabilan kewangan dan keperluan sehari-hari?

Hamas, yang membuka sebuah majlis khusus perkahwinan telah membuka pintu untuk warga Gaza yang sudah ingin perkahwinan. Hanya di Gaza, perkahwinan yang halal dan syari dimudahkan dan tidak pernah berbelit-belit dengan segala rekod awam yang mungkin tidak perlu, dan prosedur yang mahal dan sukar.

Menjadi isteri calon syuhada atau menikahi janda syuhada
Alabed, seorang pegawai bandar, mempunyai pandangan lain. Menurutnya, ada hal lain yang disebalik poligami di Gaza. Ketika seorang lelaki beristeri meninggal kerana kekejaman tentera Israel, keluarganya tidak akan pernah diabaikan. "Masyarakat Gaza akan terdorong untuk menikahi janda para syuhada."

Di Gaza, Hamas membiayai perkahwinan rakyatnya. Setiap pasangan yang baru berkahwin menerima bantuan wang tunai sebanyak $ 2800 hadiah dan dibinakan rumah untuk mereka.

Ahmad Abdul Karim Saef, 44, mempunyai dua isteri dan 7 anak-anak. Dia berkata, "Saya berfikir untuk berkahwin lagi, tentu selepas kewanganb cukup, dan saya pasti meminta izin kepada isteri saya ..."

Abir, 28, telah berkahwin dengan seorang lelaki yang sudah berkahwin selama tiga bulan. "Saya tidak suka dengan kenyataan bahawa saya berkongsi suami saya dengan perempuan yang lain, tapi semuanya di sini berjalan sangat sulit."

Alasan agama
Syaikh Mohammad Najm, profesor undang-undang Islam di Universiti Al-Azhar, berkata, "tingginya jumlah syuhada mengakibatkan banyak jumlah janda pula, begitu pula dengan gadis-gadis yang belum berkahwin."

Dia menambah bahawa amalan poligami di Gaza ada dasar hukumnya dalam Islam. Al-Quran mengatakan seorang lelaki boleh berkahwin dengan empat wanita, jika dia boleh memperlakukan mereka semua dengan adil. Di Gaza, poligami adalah jalan untuk menjaga para janda para syuhada dalam perang yang telah berjuang selama bertahun-tahun.sa/islampos/palestiniannote

4 Responses to “Jika anda ke Gaza, jadilah Isteri calon syuhada atau berkahwin dengan janda syuhada”

 • nikah dengan Syiah.?
 • December 31, 2012 at 2:54 PM
  D palestin ada penganut syiah ke?
 • Besnis produk kesihatan myherb2u-goji,tricajus,susu kambing,mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam,selangor,malaysia
 • Besnis produk kesihatan myherb2u
  Goji, tricajus, susu kambing, mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  https://www.google.com/#fp=eccba6f7b5b00530&q=myherb2u
  http://www.youtube.com/watch?v=JSOi1e3ethM
  https://www.google.com/search?q=myherb2u&filter=0&bav=on.2%2Cor.r_cp.r_qf.&bvm=bv.50952593%2Cd.bmk%2Cpv.xjs.s.en_US.epv7Gxs5zsU.O&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JrwTUt6VB4K4rAeI-YHQDA
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam, selangor, malaysia
  Rakan niaga/penyewa/pekerja diperlukan
  Kursus motivasi besnis disediakan
  Stokis/pegedar diperlukan
  Pakej melancong Kelantan/Selatan Thailand disediakan
  Rumah dijual diSubang Suria,Shah Alam
  Kelas mengaji Al Quran disediakan
  Welcome to Health Builders (M) Sdn.
  www.healthbuilders.com.my
  Syarikat jualan langsung unggul yang membawa kepada anda satu kerjaya … untuk terus berjaya. Nikmatilah kehebatan rangkaian produk dan keistimewaan pelan pemasaran kami untuk kehidupan yang lebih bermakna.

  Sent from my iPhone • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam