Saturday, November 10, 2012

Abdullah Bin Saba’, si munafik yahudi dari Yaman

Abdullah bin Saba 'adalah seorang Yahudi dari Yaman. Berpura-pura masuk Islam (secara nifak) di zaman Khalifah 'Uthman bin Affan radiallahu' anhu. Dialah yang meretas ajaran Syiah yang ekstrem yang menjadi puncak semaraknya perpecahan dalam kalangan masyarakat Islam terutama dalam kelompok Syiah itu sendiri.

Abdullah bin Saba 'pernah berkata yang ditujukan kepada Khalifah Ali radiallahu' anhu: "Engkaulah Allah." Maka Ali membolehkan untuk membunuh Abdullah bin Saba 'tetapi ditegah oleh Ibn Abbas. Para penyokong Ali kemudian membuangnya ke Madain (Ibu Negeri Iran lama).

Abdullah bin Saba 'adalah orang pertama mengkafirkan Abu Bakar,' Umar dan 'Uthman dan tidak mengiktiraf kekhalifahan kecuali hanya dari kalangan Ahli Bait ". Seorang ulama Syiah Muhammad Husin al-Zain pernah mengatakan tentang Abdullah bin Saba ':

"Abdullah bin Saba 'mengeluarkan qaul (yang sesat), mengajarkan fahaman yang ghalu (keterlaluan) ..... dan perbuatannya sangat melampaui batas ".

Saad bin Abdullah al-Qumy seorang tokoh, pemimpin serta ahli hukum Syiah yang lahir pada 229 H mengakui kewujudan Abdullah bin Saba '. Beliau menyebut beberapa nama orang yang berkonspirasi yang digelar sebagai Saba'iyah. Menurut beliau, kumpulan Saba'iyah adalah pihak pertama yang mengeluarkan perkatan-perkataan yang ghalu (keterlaluan).

Saad bin Abdullah al-Qumy tokoh besar Syiah yang masyhur ini telah memastikan bahawa Abdullah bin Saba 'adalah orang yang mengeluarkan perkataan dan menampakkan dirinya mengecam dan menentang Abu Bakar,' Umar dan 'Uthman radiallahu anhum serta tidak mengiktiraf kekhalifahan mereka.

Pegangan Syiah Imamiyah yang ada sekarang adalah berasaskan ideologi dan doktrin sesat Abdullah bin Saba '. Paham ini disampaikan (dipelihara) dalam bentuk riwayat hadis yang dinasabkan kepada keluarga Nabi (Ahli Bait) dengan penuh kebohongan tetapi diterima oleh mereka yang jahil.

3 Responses to “Abdullah Bin Saba’, si munafik yahudi dari Yaman”

 • December 3, 2012 at 1:14 PM
  Boleh tanya akan nnasab riwayat tentang abdullah bin saba
 • December 4, 2012 at 2:25 PM
  http://jakfari.wordpress.com/2012/04/02/syiah-dan-abdulla-ibn-saba-bagian-2/

  Sila teliti dahulu kisah abdullah ibn saba
 • Assalamualaikum,

  puak2 agama syiah sesat boleh baca di sini http://haulasyiah.wordpress.com/2009/04/16/ternyata-abdullah-bin-saba-bukan-tokoh-rekaan/
 • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam