Sunday, December 30, 2012

Bakal penyerang Arsenal: "Assalamualaikum"


Penyerang Newcastle United yang bakal berhijrah ke Arsenal pada awal Januari ini, Demba Ba dikenali sebagai pemain bola sepak Muslim yang taat. Selain dikenali seorang yang taat menjalani ibadah, Ba tidak segan menyokong perjuangan kemerdekaan Palestin dari penjajahan Israel.

Namun satu yang tidak boleh dilupakan, Ba boleh juga dipanggil sebagai pendakwah. Hal itu boleh dilihat dari akaun twitter bekas pemain West Ham United itu, @ dembabafoot. Di kala waktu dia mengingatkan bahawa meraikan dengan bersujud merupakan rasa bersyukur kepada Allah. Hal itu sebagai jawapan atas tuduhan legenda Liga Inggeris Gary Lineker yang menyebut aksi tersebut  seperti orang sedang makan rumput.
Calon Penyerang Arsenal:
Ba memang dikenali sebagai ikon pemain yang melakukan kejayaan dengan bersujud syukur selepas menyumbang gol. Ba pernah membalas dalam akaun dengan peminatnya dengan jawapan "terima kasih ya Allah" dan "inshaallah".
Terkini pemain kebangsaan Senegal itu mengucapkan salam, "Assalamualaikum" yang langsung di retweet 413 dan 70 peminatnya. Dengan jumlah hampir 160 pengikut di twitter, Ba sepertinya sedar boleh berperanan dalam mengenalkan ajaran Islam.
Diterjemahkan dari sumber republika

3 Responses to “Bakal penyerang Arsenal: "Assalamualaikum"”

 • January 15, 2013 at 4:46 PM
  DEMBA BA...cant wait to see him move and play for Arsenal. He is good muslim footballer ever..and I LIKE GUNNERS.!!
 • January 15, 2013 at 8:09 PM
  I cant wait to see his goals during plays for Arsenal .. then he does his pray (sujud).
  -AFELLAY Gunners-
 • January 21, 2013 at 5:53 PM
  PERHATIAN....huh..Demba Ba bkn pnyerang Arsenal, tp Chelsea. Aduh.. sdihnya.kecewa btulla..
  Saya teringin sngt ada pmain Islam sjati d Arsenal .
  tp,apa bole buat,Chelsea dpt dia dlu..dia mmg pmain favorite saya..tp dia main d klab yg saya x minat lngsung pun.
  -AFELLAY Gunners- • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam