Sunday, December 30, 2012

Tokoh Brigade Al-Qassam syahid di Syria


q2
Seorang lelaki Palestin yang terbunuh di Syria pada hari Jumaat lalu adalah seorang tokoh senior sayap bersenjata Hamas. Pejuang dan pegawai Hamas mengesahkan berita tersebut semalam (29/12/2012).

Muhammad Qunneita, 31 tahun, dari kem pelarian Shati di Jalur Gaza telah berada di Syria selama empat bulan, saudaranya memberitahu kepada pejabat berita Ma'an.

Pejuang Syria berkata kepada Reuters semalam (29/12/12) bahawa Qunneita syahid (Insya Allah) dalam pertempuran di sekitar lapangan terbang Aleppo di mana dia telah membantu melatih pejuang Arab dan Muslim yang berada di Syria. Aktivis di Syria juga mengatakan Qunneita telah menjadi tokoh terkemuka di Brigade Al-Qassam Hamas.

Setelah Qunneita meninggal pada hari Jumaat lalu, laman berita yang berkaitan dengan Hamas 'Palestine Now' menggambarkan dia sebagai komander Brigade Izzuddin Al-Qassam, kata seorang pegawai tentera di Gaza.

Dia telah melatih brigade pejuang pembangkang selama beberapa waktu di Syria dan cedera parah semasa serbuan bandar Idlib pada Khamis lalu, kata laporan itu.

Tetapi sumber Hamas di Gaza mengatakan kepada Reuters, Qunneita telah meninggalkan brigade Al-Qassam Hamas dan bergabung dengan kelompok jihad sebelum berangkat ke Syria untuk melawan rejim Assad. 
Diterjemahkan dari sumber islampos

0 Responses to “Tokoh Brigade Al-Qassam syahid di Syria”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam