Mursi: "Bunuhlah aku, kerana itu sangatlah ringan bagiku daripada berdusta"

Penunjuk perasaan penyokong Mursi telah tiba di medan Nahdha, Giza dengan membawa kain kafan. Mereka bersedia mati syahid untuk melawan rampasan kuasa rejim tentera Mesir ke atas pemerintahan Mursi. Dilaporkan empat juta penyokong Mursi telah datang secara berduyun-duyun ke markas Pasukan Pengamanan Presiden.

"Demonstran tidak akan pulang sebelum Mursi kembali jadi Presiden atau semua nyawa Rakyat Mesir melayang, demonstran akan solat Tarawih di lapangan demo masing-masing jika Ramadhan telah datang," tegas sukarelawan Indonesia Abdillah onim kepada Islampos.com, Isnin pagi (8/7 / 2013).

Seorang ustaz bernama Khalid Gharib mengatakan Presiden Muhammad Mursi tidak akan meminta apapun dari para komander Pasukan Pengamanan Presiden  kecuali Mushaf Al-Qur'an dan sejadah. Salah seorang jenderal yang bernama Shubhi mendekati beliau sebanyak enam kali untuk meminta (memujuk) Presiden Mursi supaya menyatakan penerimaannya atas rampasan kuasa ini.
"Tapi setiap kali dia memujuk, Presiden Mursi menolak dan mengatakan: 'Bunuhlah aku, kerana itu sangatlah ringan bagiku daripada berdusta.'"

Onim melaporkan ketika ini badan perisik sedang berunding di Istana Presiden.

Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com, Ya Allah selamatkan lah Mursi, amin. Wallahu'alam bissawab والله أعلمُ بالـصـواب

Comments