Sunday, July 14, 2013

Masuk hospital setelah kekenyangan berbuka puasa

Rasulullah SAW telah memperingatkan umatnya agar tidak berlebihan. Apatah lagi ketika berbuka puasa. Berlebihan makan boleh membawa maut dan merugikan diri sendiri. Seperti yang berlaku pada rakyat di negara terkaya di dunia, Qatar.

Akibat makan 'overload' iaitu berlebihan selepas berbuka puasa, puluhan warga Qatar dibawakan ke hospital di Doha. Mereka mengalami simtom sepeti gejala muntah dan sakit perut. Mengikut laporan dari dohanews.co pada hari Jumaat (12/7), doktor mengatakan bahawa insiden seperti itu sering berlaku semasa Ramadan.

"Kami biasa merawat 10 hingga 15 kes seperti itu setiap hari sepanjang bulan Ramadan," kata seorang pegawai Hospital Pakar. Dia menambah, biasanya pesakit datang antara pukul 20.00-20.30 waktu tempatan.

Untuk kes tahun lalu, terdapat 100 orang dirawat di beberapa hospital di Doha kerana kekenyangan setelah berbuka. Selain gangguan sampingan, penyakit lain yang banyak dilaporkan berlaku semasa Ramadan adalah buah pinggang dan dehidrasi.

Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com, kasihani lah diri kita. Wallahu'alam bissawab والله أعلمُ بالـصـواب

0 Responses to “Masuk hospital setelah kekenyangan berbuka puasa”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam