Umur langit dan bumi

"Allah-lah yang menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya dalam enam masa, kemudian Dia berkuasa di atas 'Arsy. Tidak ada bagi kamu selain daripada-Nya seorang penolong pun dan tidak (pula) seorang pemberi syafa'at. Maka apakah kamu tidak memperhatikan? "(QS. Al-Sajdah 32:4)

Katakanlah, "Sesungguhnya patutkah kamu kafir kepada Yang menciptakan bumi dalam dua masa dan kamu adakan sekutu-sekutu bagi-Nya? (Yang bersifat) demikian itu adalah Rabb semesta alam "(QS. Al-Fushshilat 41:9)
SATU dari sekian banyak contoh yang dirincikan Al-Qur'an adalah umur bumi dan alam semesta ini, yang kata orang bahawa bumi kita ini sudah tua. Lalu bagaimanakah Al-Qur'an menceritakan tentang perihal tersebut? dan bagaimana pula sistematika butiran?

Menurut kajian saintis, umur alam semesta atau disebut 'langit' dalam bahasa Al-Qur'an memang lebih 'tua' dari bumi. Berdasarkan QS. Al-Sajdah: 4 Allah SWT meletakkan kata 'langit' sebelum 'bumi'. Lalu, mengapa Allah selalu mendahului kata 'langit' dari pada 'bumi' dalam setiap firman-Nya? Berikut

butiran.

Analogi: Allah SWT. menciptakan langit dan bumi dalam enam masa (QS.Al-Sajdah 32:4), serta menciptakan bumi sebagai tempat tinggal dalam dua masa (QS. Fushshilat 41:9). Menurut para ahliGeologi, meninjau dari batuan meteorit tertua, anggaran umur bumi adalah sekitar 4,56 × 109 tahun. Kembali ke Al-Qur'an jika umur langit 6 masa dan umur bumi 2 masa, maka perbandingannya adalah 6: 2 = 3: 1, jadi umur alam semesta dapat kita cari dengan cara yaitu 4,56 × 109 × 3 = 13,68 × 109tahun. Itu adalah perhitungan umur umur alam semesta atau 'langit' versi Al-Qur'an.

Fakta: Versi sains modern menyatakan tentang sebuah teori bernama Big Bang yang menyebutkan bahawa umur alam semesta 13.7 × 109 tahun. Angka tersebut hampir mendekati angka anggaran umur alam semesta versi Al-Qur'an. Subhanallah, apakah ini suatu kebetulan?

Terdapat perbezaan 20 juta tahun antara perhitungan sains moden dengan Al-Qur'an. Namun, perbezaan ini bukanlah menjadi suatu perbezaan yang ketara. Dan kita boleh menyimpulkan bahawa Al-Qur'an merupakan sumber kajian dan pedoman yang sangat Tepat. Wallahu'alam Bissawab.

Sumber dari islampos.com

Comments

Othman Draman said…
Besnis produk kesihatan myherb2u
Goji, tricajus, susu kambing, mlm call +60192311900
http://www.healthbuilders.com.my/
othmandraman@yahoo.com
http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
http://www.dnaglobal2u.com/
http://www.iphytoscience.com/
http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
https://www.google.com/#fp=eccba6f7b5b00530&q=myherb2u
http://www.youtube.com/watch?v=JSOi1e3ethM
https://www.google.com/search?q=myherb2u&filter=0&bav=on.2%2Cor.r_cp.r_qf.&bvm=bv.50952593%2Cd.bmk%2Cpv.xjs.s.en_US.epv7Gxs5zsU.O&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JrwTUt6VB4K4rAeI-YHQDA
Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam, selangor, malaysia
Rakan niaga/penyewa/pekerja diperlukan
Kursus motivasi besnis disediakan
Stokis/pegedar diperlukan
Pakej melancong Kelantan/Selatan Thailand disediakan
Rumah dijual diSubang Suria,Shah Alam
Kelas mengaji Al Quran disediakan
Welcome to Health Builders (M) Sdn.
www.healthbuilders.com.my
Syarikat jualan langsung unggul yang membawa kepada anda satu kerjaya … untuk terus berjaya. Nikmatilah kehebatan rangkaian produk dan keistimewaan pelan pemasaran kami untuk kehidupan yang lebih bermakna.

Sent from my iPhone