Akhir Zaman: Laut pada masa depan apabila lautan dijadikan meluap

Tahukan anda gunung krakatau di selat sunda? Salah sebuah gunung berapi yang tumbuh di tengah lautan. Selepas letusan pada tahun 1800-an muncul pula gunung kecil yang dikenali sebagai anak krakatau. Anak gunung Krakatau ini juga telah berkali-kali meletus.

Maklumat tentang gunung berapi yang tumbuh dilautan, beberapa tahun lalu para saintis mendapati letusan gunung berapi yang sangat besar di dasar laut akibat celah panjang yang berada pada kedalaman 2500 meter di bawah permukaan laut. Apabila letusan kuat berlaku sehingga cecair lava berkumpul dan kemudiannya naik membentuk awan berapi setinggi 250 meter di permukkan laut dan akan memanaskan air secara drastik.

Para saintis mengenal pasti letupan tersebut akan terus berulang sehingga pada beberapa waktu tertentu, bahkan bagi siapa yang memantau gunung berapi ini beserta letusan gunungnya terasa seperti terbakar di depan laut yang tidak akan padam.

Terdapat beberapa retakan yang memyelubungi dasar lautan dan di dalam laut terdapat celah-celah kerak bumi dan dimana cairan magma memancut keluar dari perut bumi. Jelas keadaan laut pada ketika itu seperti dibakar oleh kepanasan lava tersebut. Seperti telah disebutkan dalam Al-Quran, sewaktu Allah swt berfirman dengan Laut-Nya yang terbakar (menyala), Firman-Nya:

"Demi laut yang penuh gelombang," [QS. At-Tuur: 6].

Jika benar Al-Quran adalah produk budaya manusia di Zaman munculnya, sejaka empat belas Abad lalu Ummat manusia hanya menyakini berbagai legenda, mitos-mitos yang jauh dari fakta ketika berbica tentang misteri Laut, tetapai kitab suci Al-Quran dengan segala bukti Ilmiah sama sekali bersih dengan hal-hal demikian, tidak lain kerana Al-Quran diturunkan oleh Sang Maha Mengetahui.

Jika seseorang bertanya tentang misteri kewujudan retak tersebut, mengapa Allah swt menciptakan bumi dengan begitu banyak retakan? Jawabanya jika seandainya bumi ini hanya sebuah planet tanpa retakan maka reaksi panas Bumi akan tertahan di bawah sehingga akan mencetuskan Letupan besar yang menghacurkan keseluruhan planet ini.

Maka dari itu mungkin boleh dikatakan bahawa keretakan itu adalah celah pernafasan bagi Bumi kita, darinya keluar beban, suhu panas dan tekanan jika berlebihan. Atau ibarat injap keselamatan yang menjaga kestabilan dan keseimbangan bumi.

Sesungguhnya fakta tentang lautan yang diluahkan atau البحر المسجور sudah diyakini kepastiannya dan kita sekarang boleh melihat lava di dasar laut yang terpancar dan memanaskan air Laut. Hakikat ilmiah ini tidaklah diketahui hingga berlalunya bepuluh-puluh Abad setelah diturunkannya Al-Quran. Bagaimana boleh pengetahuan tersebut ada dalam Quran dan siapakah yang membawanya pada waktu itu?

Sesungguhnya Allah swt yang Maha mengetahui segala yang tersembunyi dan yang memberitahu kita tentang nyala Api dalam Lautan dan menjelaskan tentang laut di masa depan ketika api semakin menyala:

"Dan apabila lautan dijadikan meluap," (QS. At-Takwir: 6).

Kemudian hari di mana Lautan meletup:

"Dan apabila lautan dijadikan meletup," (QS. Al-Infihaar: 3).

Di sini kita mencari sebuah kaedah baru Al-Quran dalam membuktikan fakta-fakta ilmiah di masa depan, sama seperti laut yang kita lihat pada masa ini yang mana mencetuskan hanya beberapa peratus. Pada masa akan datang dimana perut bumi mengeluarkan semua beban-bebannya dan kemudian meletup, inilah bukti ilmiah tentang kebenaran hari kiamat.

"Dan bumi mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) nya," (QS. Al-Zilzal: 2).
laut 1
Gambar yang membuktikan kekuasaan Allah swt Sang Maha Penciptaan: bagaimana mungkin keduanya bercampur tanpa air memadamkan api dan api menguap air, namun dua unsur tersebut tetap seimbang, Maha Besar Allah!
Tompokan sisa-sisa lava di permukaan yang membentuk pulau-pulau Volkanik.

Para saintis berpendapat bahawa terdapat beberapa retakan dibahagian dasar laut yang dipenuhi dengan batuan magma yang sangat panas, maka dari itu Allah swt berfirman bahawa Siksaan Api Neraka-Nya benar-benar nyata:

"Dan laut yang di dalamnya ada api, sesungguhnya azab Tuhanmu pasti terjadi ......" (QS. At-Thuur :6-7).

Diterjemahkan oleh Detik islam dari sumber islampos.com

sumber gambar dari carian google.

Comments