Wednesday, June 12, 2013

Cara penghuni neraka tidur

Jangan tidur cara penghuni neraka
Dari Abu Dzar ra., beliau mengatakan,

“Suatu hari Nabi saw sedang berjalan melewatiku ketika itu aku tidur secara meniarap atau tengkurap. Maka baginda membangunkanku menggunakan kakinya dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Dzar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.”
(HR. Ibnu Majah).

Dari Abu Hurairah ra, beliau berkata ; Rasulullah saw pernah melihat ada seseorang yang berbaring di atas perutnya (meniarap/ tengkurap), maka baginda berkata, “Sesungguhnya cara berbaring seperti ini dibenci oleh Allah. “ (HR. Tirmidzi)

2 Responses to “Cara penghuni neraka tidur”

 • Every religion has good and bad people. We must know that daily prayers will help a person of his miseries. Islam is a beautiful religion.
 • sebaik-baik akhlak, adalah akhlak Rasullullah,, contohilah ia • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam