Mengapa Syiah Sangat Membenci Malaikat Jibril?

Oleh : Asy - Sheikh Sholih Al-Fauzan Hafizhahullah Ta'ala

الحمدالله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه أجمعين
أما بعد :

Sungguh Syiah telah terpengaruh dengan keyakinan Yahudi dalam hal permusuhan mereka terhadap Malaikat Jibril ' alaihis salam.

Berikut adalah penjelasan dari Asy-Sheikh Al-Allamah Sholih Al-auzan (Anggota Dewan Fatwa Arab Saudi) dalam kitabnya Al- anhah Ar-Robbaniyah fi Syarhil Arba'ina An - Nawawiyah , hal.53 - 54 Cet . Darul ' Ashimah :

" Diantara mereka ada yang memusuhi para malaikat, diantara mereka ada juga yang memusuhi sebahagian malaikat. Seperti Yahudi yang memusuhi Malaikat Jibril ' alaihis salam. Mereka mengatakan Jibril musuh kami, seandainya yang turun kepada Muhammad ( untuk menyampaikan wahyu ) bukan Jibril pasti kami akan beriman kepadanya tetapi kerana yang turun kepadanya adalah Jibril maka kami tidak mahu beriman kepadanya kerana Jibril adalah musuh kami. Allah berfirman :

قال الله تعالى: (قُلْ مَن كَانَ عَدُوّاً لِّجِبْرِيلَ فَإِنَّهُ نَزَّلَهُ عَلَى قَلْبِكَ بِإِذْنِ اللّهِ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَهُدًى وَبُشْرَى لِلْمُؤْمِنِينَ * مَن كَانَ عَدُوّاً لِّلّهِ وَمَلآئِكَتِهِ وَرُسُلِهِ وَجِبْرِيلَ….) البقرة : 97-98


Barang siapa yang menjadi musuh Jibril, maka Jibril itu telah menurunkannya (Al Quran) ke dalam hatimu dengan seizin Allah; membenarkan apa (kitab-kitab) yang sebelumnya dan menjadi petunjuk serta berita gembira bagi orang-orang yang beriman * Barang siapa yang menjadi musuh Allah, malaikat-malaikat-Nya, rasul-rasul-Nya, Jibril dan Mikail, Maka Sesungguhnya Allah adalah musuh orang-orang kafir "(QS. Al-Baqarah: 97-98)

Akidah Syiah

Syiah juga ada yang memusuhi Jibril kerana terpengaruh dengan Yahudi.Mereka berkata: Sesungguhnya risalah (kenabian) untuk Ali tetapi Jibril khianat dan memberikannya kepada Muhammad.Seorang penya'ir mereka berkata:خان الأمين وصدها عن حيدرة"Telah berkhianat Al-Amin (Jibril) dan menghalangnya dari Haidaroh ('Ali)"


*Diterjemahkan dari sumber islampos.com

Comments

cucu mamak kutty said…
fitnah dari kuncu wahabi yg kerjanya memecahbelahkan umat islam,bloger ni bloger syaitan
ssfghjjh said…
cucu mamak kutty ko org paling celakeee..
cucu mamak kutty said…
celaka kepala hotak kau,bloger ni le yg paling celaka termasuk kau juga
Ahli Sunnah said…
nampak sgt cucu mamak kutty pengikut tegar ajaran syiah sesat....
Raincity v2 said…
pegi la berkawan dulu dgn org syiah. ni pi ganti allah tau jatuh hukum je. kata jumud marah.
aku setuju...syiah ni agama sesat...dan bkn islam