Sunday, January 27, 2013

Bimbang Islam berkuasa, AS hulur bantuan Assad US 5 Billion


Sabtu 26 Januari 2013, laman Wikileaks membocorkan dokumen terbaru yang mendedahkan bahawa Amerika Syarikat memberikan bantuan material kepada presiden Syria, Bashar Al-Asad bernilai lima bilion dollar untuk menghadapi kelompok pembangkang kerana AS takut pada pilihan rakyat ketika perletakan jawatan Al-Asad, iaitu berkuasanya Islam.

Dokumen tersebut mendedahkan kaedah presiden AS, Barack Obama, menghadapi tragedi Syria dengan mengkhianati revolusi Syria iaitu dengan menyokong rejim Bashar secara senyap. Pada masa yang sama dia juga melarang negara-negara teluk membekalkan senjata kepada kumpulan penentang Syria.

Sementara itu, seorang dari pejabat pihak pembangkang Syria memberitahu kepada akhbar Sunday Times bahawa CIA melarang selama 10 bulan lalu terhadap penghantaran senjata berat seperti kereta kebal dan pesawat tempur kepada pihak yang menentang rejim Assad.

0 Responses to “Bimbang Islam berkuasa, AS hulur bantuan Assad US 5 Billion ”

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara 2010
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam