Tuesday, January 1, 2013

Perang: Islam Vs Syiah Nusairiyah

bashar assad_islampos_suriah


Tidak ramai umat Islam yang tahu tentang peristiwa yang sedang berlaku di Syria. Ramai dikalangan umat Islam berfikir bahawa kebiadaban rejim Syria semata-mata berdasarkan kepada kepentingan politik untuk menyelamatkan rejim Parti Baath iaitu Parti Sosialis yang telah mencengkam rakyat Syria selama puluhan tahun oleh kekuatan senjata.

Kebiadaban rejim Baath di Syria juga meremehkan ideologi dan agama. Dalam hal ini, Parti Baath telah dikuasai oleh kumpulan Nusairiyah sejak era Hafizh Al-Asad.

Kelompok Nusairiyah merupakan bahagian dari mazhab Syiah ekstrem yang telah dinyatakan murtad dari Islam oleh seluruh ulama kaum muslimin. Jadi, rejim Syiah ekstrem ketika ini melakukan kebiadaban terhadap majoriti orang-orang yang beragama Islam iaitu Ahlus Sunnah wal Jamaah. Demonstrasi awam melawan kebiadaban tentera Syria benar-benar merupakan pertempuran antara dua agama iaitu Islam vs Nusairiyah.

Tidak menghairankan ketika Iran yang mengaku agama Syiah Imamiyah (juga boleh disebut ShiahItsna Atsariyah atau Syiah Ja'fariyah) sangat kuat memberikan sokongan dalam urusan ketenteraan, ekonomi, dan politik ke Syria.

Bila digabungkan dengan kekuatan Syiah Lebanon (atau nama lain Hizbullah), kekuatan Israel dan Kristian Lubnan yang juga memusuhi Ahlus Sunnah, maka orang Sunni Syria berada dalam kepungan di setiap sudut.
Diterjemahkan dari sumber islampos

0 Responses to “Perang: Islam Vs Syiah Nusairiyah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam