Sebab pemain tengah Real Madrid ini masuk Islam

Pemain Bola Sepak berasal dari Perancis, Julien Faubert yang juga merupakan pemain tengah Real Madrid mendedahkn alasan disebalik keputusannya memeluk Islam. Dia berkata bahawa hubungannya dengan rakan yang beragama Islam semasa remaja telah membawanya untuk mendalami dan mencari tentang agama ini, dan akhirnya dia memutuskan untuk masuk Islam setelah dia berasa dirinya selesa dengan Islam.

Dia berkata, pada awalnya dia berasa kagum dengan keperibadian dan moral sebahagian besar rakan-rakannya yang beragama Islam yang tinggal di bandar Le Havre. Jelasnya lagi, moral rakan-rakannya itu membuatnya ingin mengetahui lebih dalam lagi tentang kehidupan peribadi mereka.

Pemain yang berkahwin dengan seorang wanita Islam berasal dari Algeria itu dalam wawancara dengan surat khabar Pernacis "L'Equipe", "saya akhirnya mendapati bahawa sumber keperibadian dan moral kawan-kawan saya itu yang menerapkan ajaran Islam dalam kehidupan, dan inilah yang mendorong saya untuk mendalami agama ini dan mencari nilai-nilai etika yang sangat tinggi dan juga nilai-nilai toleransi. "

Faubert menekankan bahawa kepelbagaian budaya telah memberikan sumbangan yang sangat penting dalam pemahaman agamanya, termasuk isterinya yang berbangsa Algeria yang telah memberikan sumbangan yang penting terhadap pengayaan maklumat mengenai agama Islam. 

Diterjemahkan dari sumber eramuslim.com

Comments

Unknown said…
Sudah lebih dari 2 tahum Ribuan kaum Muslimin Suriah telah dibunuh oleh Tentara Bashar Assad Laknatullah.

Mari bergabung dengan BLOGGERS PRAY & SAVE SURIAH

http://www.harianmuslim.com/2013/06/bloggers-pray-save-suriah.html

Bantu kami untuk sebarluaskan informasi ini
Syukron
mohd.azrul. said…
Semoga.cristiano.ronaldo.mendapat.hidayah.utuk.memeluk.islam
Unknown said…
akhirnya Julien Faubert mendapatkan hidayah, kunjungan balik ya ke blog saya myfamilylifestyle.blogspot.com
joe shila said…
Aamiin