'Kematian untuk Amerika, Kematian untuk Israel'

'Kematian untuk Amerika, Kematian untuk Israel'
Teriakan 'Kematian untuk Amerika, Kematian untuk Israel, Kematian untuk Musuh-musuh Islam', tak berhenti bergema di seluruh negara-negara Islam dunia. Teriakan itu datang dari para demonstran menyusul sederet penghinaan terhadap Islam dan Nabi Muhammad SAW dalam dua minggu terakhir.

Ya, umat Islam seluruh jagat naik pitam berikutan pengedaran filem 'Innocence of Muslims' yang diarahkan warga Amerika Syarikat keturunan Mesir, Sam Bacile alias Nakoula Basseley Nakoula. Dalam filem itu Sam Bacile menggambarkan sosok Nabi Muhammad SAW sebagai seseorang yang kejam, oportunis dan doyan main perempuan.

Padahal, semua ulama sepakat mengharamkan menggambar Rasulullah SAW, apalagi memfilmkannya. Dan yang dilakukan Bacile jauh lebih mengesalkan kerana membayangkan Rasulullah mempunyai akhlak buruk.

Belum sembuh luka umat Islam atas filem anti-Islam itu, surat khabar Perancis, Charlie Hebdo malah menyiram air garam dengan menerbitkan kartun Nabi Muhammad SAW. Tidak hairanlah, sekurang-kurangnya puluhan juta umat Islam di 20 negara-negara yang majoriti beragama Islam mendemo pejabat Kedutaan Besar Amerika Syarikat dan Kedutaan Perancis.

Demonstrasi teranyar meletus di Republik Rakyat Bangladesh, Sabtu (22/9). Pertengkaran berlaku di pusat Bandar Dhaka, ketika penunjuk perasaan dari 12 perikatan parti Islam dipukul mundur polis.

Pertengkaran tak dapat dielakkan ketika polis melepaskan tembakan gas air mata ke arah para pendemo. Polis Bangladesh mendakwa cara tersebut adalah jalan terakhir untuk membubarkan massa yang kian beringas.

Para penunjuk perasaan tak tinggal diam. Mereka menyerang polis dengan membaling batu. Beberapa motosikal dan kereta polis juga ikut dibakar. "Tak ada pilihan, polis pun harus melepaskan tembakan gas air mata untuk membubarkan mereka," kata Masudur Rahman, Jurucakap Polis Dhaka kepada AFP.

Sekurang-kurangnya 30 orang cedera dalam pertempuran tersebut, dan 40 penunjuk perasaan ditangkap.

Menyebrang ke Benua Afrika, demonstrasi menentang filem anti-Islam dan kartun Nabi Muhammad SAW juga berlaku di Benua Hitam tersebut. Di Nigeria puluhan ribu penunjuk perasaan turun memenuhi jalan sepanjang beberapa kilometer melalui Bandar Kano. Penduduk salah satu bandar yang terbesar di utara Nigeria itu majoriti beragama Islam.

'Kematian untuk Amerika, kematian bagi Israel, kematian bagi musuh-musuh Islam', teriak para penunjuk perasaan.

Aksi tersebut diadakan Gerakan Islam Nigeria, kumpulan pro-Iran yang menganut Syiah dan telah beroperasi di negara Afrika sejak 1970-an. "Kami berada di luar hari ini untuk meluahkan kemarahan dan penolakan atas filem yang menghina Nabi Muhammad SAW," ujar Mohammed Turi, Anggota Gerakan Islam.Sumber republika.co.id

Comments

Othman Draman said…
Besnis produk kesihatan myherb2u
Goji, tricajus, susu kambing, mlm call +60192311900
http://www.healthbuilders.com.my/
othmandraman@yahoo.com
http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
http://www.dnaglobal2u.com/
http://www.iphytoscience.com/
http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
https://www.google.com/#fp=eccba6f7b5b00530&q=myherb2u
http://www.youtube.com/watch?v=JSOi1e3ethM
https://www.google.com/search?q=myherb2u&filter=0&bav=on.2%2Cor.r_cp.r_qf.&bvm=bv.50952593%2Cd.bmk%2Cpv.xjs.s.en_US.epv7Gxs5zsU.O&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JrwTUt6VB4K4rAeI-YHQDA
Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam, selangor, malaysia
Rakan niaga/penyewa/pekerja diperlukan
Kursus motivasi besnis disediakan
Stokis/pegedar diperlukan
Pakej melancong Kelantan/Selatan Thailand disediakan
Rumah dijual diSubang Suria,Shah Alam
Kelas mengaji Al Quran disediakan
Welcome to Health Builders (M) Sdn.
www.healthbuilders.com.my
Syarikat jualan langsung unggul yang membawa kepada anda satu kerjaya … untuk terus berjaya. Nikmatilah kehebatan rangkaian produk dan keistimewaan pelan pemasaran kami untuk kehidupan yang lebih bermakna.

Sent from my iPhone