Friday, September 14, 2012

Ketika masjid tak mengumandangkan Azan

Ibu negara Kanada, Ottawa, mempunyai lapan masjid. Dari kejauhan, tidak terdengar suara azan dari kelapan masjid tersebut.

Muslim Kanada maklum dengan keadaan itu walaupun sebenarnya merindukan kumandang azan yang bergema hingga ke rumah mereka

Pengarah Eksekutif Islam Care Center, Omar Mahfoudhi, mengakui suara azan hanya kedengaran pada sekitar lingkungan masjid sahaja. Bagi Muslim yang bertempat tinggal jauh dari masjid tentu tidak akan mendengar azan.

"Jika suara azan terdengar hingga ke luar lingkungan masjid, tentu harus menggunakan medium pembesar suara. Kalau diizinkan, tentu itu lebih baik," kata dia seperti dikutip Ottawa Citizen, Selasa (4/9).

Mahfoudhi mengakui suara azan yang terdengar meluas akan membantu umat Islam yang tersebar di Ottawa akan mendatangi masjid dalam waktu bersamaan. Namun, undang-undang yang ada tidak membolehkan hal itu.
sumber republika.co.id

0 Responses to “Ketika masjid tak mengumandangkan Azan”

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara 2010
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam