Menteri Taiwan usulkan buang air kecil ikut sunnah Rasulullah

Nabi Muhammad SAW mencontohkan umatnya untuk duduk atau jongkok ketika buang air kecil. Meski bukan seorang muslim, tapi Menteri Alam Sekitar Taiwan, Stephen Shen mencontohi anjuran Rasulullah SAW dengan selalu buang air kecil dengan duduk.

Ia pun mengusulkan agar masyarakat Taiwan buang air kecil sambil duduk. Cadangan mengikuti sunnah Rasulullah SAW itu khusus untuk para lelaki yang acapkali buang air kecil sambil berdiri. Badan Perlindungan Persekitaran Taiwan (EPA) mendedahkan Stephen memang selalu duduk bila buang air kecil, baik di rumah ataupun di tandas awam.

Badan itu mengatakan, kebiasaan kencing dengan duduk seperti yang dilakukan perempuan akan mewujudkan persekitaran yang lebih bersih. Para pegawai Taiwan mengatakan akan meminta pemerintah daerah memasang tanda di tandas-tandas umum berisi anjuran agar lelaki duduk bila buang air kecil.
Seperti dilansir Yahoonews.com, anjuran ini adalah sebahagian daripada kempen Taiwan guna menjaga kebersihan di tandas awam. Sekira 100 ribu tandas umum tersebar di Taiwan. Tandas-tandas tersebut saat ini jauh lebih bersih berbanding sebelumnya. "Namun sejumlah kakus masih bau pesing kerana percikan air seni lelaki," kata EPA.

Nantinya, tanda anjuran lelaki buang air kecil sembali duduk akan dipasang di tandas awam di sekolah-sekolah, stesen keretapi, lapangan terbang, hingga terminal bus. Meski baik, anjuran tersebut melahirkan silang pendapat di dunia maya.

Majoriti wanita yang memang biasa buang air kecil sambil duduk, menyokong gagasan tersebut. Tapi tak sedikit lelaki yang menentang lantaran sukar mengubah kebiasaan sejak kecil.

Cadangan buang air kecil sambil duduk bukan kali pertama. Sebelumnya beberapa ahli politik sayap kiri di Sweden juga pernah mencadangkan undang-undang baru yang melarang para lelaki buang air kecil sambil berdiri. Beberapa alasan dan keuntungan dari buang air kecil sambil duduk dipaparkan para ahli politik tersebut.

Parti sosialis dan feminis di Sweden mendakwa akan lebih higenis bila seorang lelaki duduk ketika buang air kecil. Sebab cara tersebut akan mengurangkan genangan air dan baik untuk kesihatan lelaki. Kerana buang air kecil sambil duduk akan mengosongkan pundi kencing yang boleh mengurangkan risiko kanser prostat.

"Kami ingin belajar dari Sweden dan Jepun," kata Pengarah Sanitasi Persekitaran dan Zat Toksik EPA, Yuan Shaw-jing, kepada BBC. "Di Jepun, kami mendengar 30 peratus laki-laki buang air kecil sambil duduk."
sumber nahimunkar.com

Comments