Thursday, January 12, 2012

4 Malaikat diutuskan Allah kepada kita semasa kita sakit


Tidak perlu anda bersedih dalam sakit kerana itu adalah ujian dalam ibadah anda. Salah satu bukti kasih sayang NYA adalah, Tuhan mengutus 4 malaikat untuk selalu menjaga kita semasa sakit. Ini adalah penjelasannya;

"Apabila seorang hamba yang beriman menderita sakit, maka Allah memerintahkan kepada para malaikat supaya menulis perbuatan yang terbaik yang dilakukan hamba mukmin itu pada saat sihat dan pada masa masa senangnya."
Sabda Rasulullah SAW tersebut diriwayatkan oleh Abu Imamah al Bahili. 


Dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda:

"Apabila seorang hamba mukmin sakit, maka Allah mengutuskan 4 malaikat untuk datang padanya."
Allah memerintahkan:

Malaikat pertama untuk mengambil kekuatannya sehingga menjadi lemah.
Malaikat kedua untuk mengambil rasa lazatnya makanan dari mulutnya
Malaikat ketiga untuk mengambil cahaya terang di wajahnya sehingga berubahlah wajah si sakit menjadi pucat pasi.
Malaikat keempat untuk mengambil semua dosanya, maka berubahlah si sakit menjadi suci dari dosa.

Tatkala Allah akan menyembuhkan hamba yang beriman itu, Allah memerintahkan kepada malaikat 1, 2 dan 3 untuk mengembalikan kekuatannya, rasa lazat, dan cahaya di wajah sang hamba.

Namun untuk malaikat ke 4, Allah tidak memerintahkan untuk mengembalikan dosa2nya kepada hamba yang beriman. Maka bersujudlah para malaikat itu kepada Allah seraya berkata: "Ya Allah mengapa dosa2 ini tidak Engkau kembalikan?"

Allah menjawab: "Tidak baik bagi kemuliaan-Ku jika Aku mengembalikan dosa2nya setelah aku menyulitkan keadaan dirinya ketika sakit. Pergilah dan buanglah dosa2 tersebut ke dalam laut. "

Dengan ini, maka kelak si sakit itu berangkat ke alam akhirat dan keluar dari dunia dalam keadaan suci dari dosa sebagaimana sabda Rasulullah SAW: "Sakit panas dalam sehari semalam, boleh menghilangkan dosa selama setahun."

Maa syaa Allah, laa quwwata illaa billaah

- terjemahan dari hajsmy.us

0 Responses to “4 Malaikat diutuskan Allah kepada kita semasa kita sakit”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam