Tuesday, January 17, 2012

Mukjizat Alquran, rezeki burung-burung

Mukjizat Alquran: Rezeki Burung-Burung
Jika kamu bertawakal kepada Allah dengan betul, maka akan dianugerahkan rezeki kepada kamu sebagaimana burung diberikan rezeki. Maka marilah kita renungkan bagaimana Allah menganugerahkan rezeki kepada burung dan bagaimana Allah membekalkannya dengan teknik yang baik sekali.

Allah telah memberikan kepada burung dalam gambar di atas teknik yang unik, sehingga dapat memudahkan dirinya melihat ikan yang berada di dalam air dan menentukan kedudukannya yang tepat dan melaksanakan semua hitungan yang tepat untuk menangkap dan memastikan kejayaan pada masa menerkam.

Semua itu berlaku pada otak seekor burung yang kecil. Dan para ulama sangat kagum dengan teknik hitungan yang tepat tersebut dan mereka berkata, "Bagaimana mungkin alam memberikan kemampuan pada burung keistimewaan tersebut?"

Kami sampaikan bahawa itu semua bukanlah alam yang memberikan, namun Allah SWT yang telah berfirman, "Ialah (Tuhan) yang telah memberikan kepada tiap-tiap sesuatu bentuk kejadiannya, kemudian memberinya petunjuk." (Surah Taha: 50).

Maksudnya: memberikan akal, naluri (naluri) dan kudrat semulajadi untuk kelanjutan hidupnya masing-masing.

Terdapat banyak lagi gambar-gambar yang menyeru orang-orang yang beriman untuk memuji Pencipta yang Maha Kuasa!

- terjemahan dari republika.co.id


0 Responses to “Mukjizat Alquran, rezeki burung-burung”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam