Bukti ilmiah terbaru kaitan daging babi

Sebuah hasil kajian dalam British Journal of Cancer dari penyelidik Sweden menyebutkan pengambilan 14 auns daging babi diproses boleh menyebabkan peningkatan 19 peratus risiko kanser pankreas.

Kajian ini semakin memperkuat kebenaran agama yang melarang penggunaan daging babi.

Menurut National Cancer Institute, potensi kanser pankreas boleh berlaku dengan perbandingan satu daripada 65 orang. "Apabila anda mengambil daging babi tersebut setiap hari, risiko anda akan meningkat menjadi 1.7 peratus. Itu memang masih sangat kecil, "ujar penyelidik dari National Cancer Institute, Dr Richard Besser, kepada ABC News, Sabtu (14 / 1).

Makanan yang berasal dari babi sekurang-kurangnya dilarang oleh dua agama besar dunia, Islam dan Yahudi. Dalam Al-Quran, larangan tersebut tertulis "Diharamkan kepada kamu daging dari bangkai haiwan, darah, dan daging babi, dan setiap (makanan) yang disembelih selain dari nama Allah.''

Sedangkan, larangan babi di Yahudi tertulis di dalam Alkitab di dalam Perjanjian Lama. "Dan babi, meskipun itu berkuku dan berkaki belah, dia adalah haram untukmu. Daging mereka janganlah kamu makan, bangkai mereka janganlah kamu sentuh. Mereka haram bagimu.''

Menurut sebuah laporan di Los Angeles Times, orang Cina tercatat sebagai pelanggan babi terbesar di dunia. Masyarakat Cina rata-rata mengambil 50 kg daging babi satu tahun atau dua kali ganda daripada orang Amerika. China juga merupakan pengeluar daging babi terbesar di dunia dengan 460 juta ekor babi atau setengah daripada jumlah keseluruhan pengambilan babi global.

Padahal dalam beberapa teks Cina kuno, amalan mengambil babi ini sebenarnya dilarang. Kitab Konfusian dari Scottish yang berumur 3000 tahun lalu berkata: "Seorang lelaki tidak boleh makan daging babi dan anjing." Pelarangan babi terdapat juga dalam sebahagian kumpulan Hindu dan Kristian seperti Advent Hari Ketujuh dan Gereja Ortodoks Ethiopia.

- terjemahan dari republika.co.id


Comments

Anonymous said…
Assalamualaikum.
Gambar yang diletakkan itu jika tak salah saya ialah hirisan ikan salmon, bukan daging babi. Wallahu 'Alam.
Detik Islam said…
Waalaikummusalam,

Akan tukar pic lain
Zul fattah said…
sape makan babi memang bodoh r
Anonymous said…
Manusia paling pandai di dunia ni makan babi juga.. Manusia paling panjang umur di dunia pun makan babi juga..
Akula said…
Salam semua,


buat Mistery Guest,

Jawapan anda yg menyatakan org yg paling pandai dan panjang umur adalah di dunia adalah yg MAKAN BABI adalah SALAH & TIDAK TEPAT..

Ini kerana manuasia yg paling pandai didunia adalah mereka2 yg memilih agama ISLAM sbg PEGANGAN HIDUP & semestinya bukannya ORG KAFIR yg MENOLAK ISLAM dan hidupnya memakan babi..

Manakala,manusia yg paling panjang umurnya ialah Nabi Allah Nuh iaitu 950 tahun,bahkan PEMUDA ASHABUL KAHFI sendiripun tertidur hampir 300 tahun..

Maka tidak syak lagi UMAT ISLAM adalah manusia yg paling PANDAI dan BERUMUR PANJANG walupun TANPA MEMAKAN BABI..

WALLAHUAKLAM..